Connect with us

Hi, what are you looking for?

SnowboardholicsSnowboardholics

SKI

Παιδικό σκι & χρήσιμες συμβουλές

Τα χειμερινά σπορ είναι μία από τις πιo δημοφιλείς επιλογές για διακοπές το χειμώνα και μία ευκαιρία απόδρασης από την καθημερινότητα. Το σκι και το snowboard σε συνδυασμό με ασφαλείς πίστες και εξειδικευμένους δασκάλους, προσφέρουν διασκέδαση για όλη την οικογένεια. Κατεβείτε μια πλαγιά με τα πέδιλα του σκι ή με snowboard κάντε άλματα πάνω από μικρά βουναλάκια, απολαύστε το φρέσκο χιόνι.
Για να παραμείνουν όμως ευχάριστες οι συγκινήσεις των χειμερινών σας εξορμήσεων, πρέπει να υπάρχει ειδική υποδομή όχι μόνο στις εγκαταστάσεις αλλά και στον τρόπο με το οποίο μαθαίνετε εσείς και τα παιδιά σας σκι, όπως και στον τρόπο με τον οποίο επιλέγετε τον εξοπλισμό σας.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά σας σκι
Οι χειμερινές διακοπές με τα παιδιά, προϋποθέτουν σωστή οργάνωση. Το πρώτο που θα πρέπει να αναρωτηθείτε είναι εάν αυτό το σπορ εντυπωσιάζει τα παιδιά σας. Ίσως κεντρίσετε το ενδιαφέρον τους λέγοντας τους ιστορίες για γνωστούς σκιερ, δείτε παρέα άλμπουμ με φωτογραφίες από χιονισμένες πλαγιές ή ταινίες σχετικού περιεχομένου. Εάν εσείς είστε λάτρεις των χειμερινών σπορ, αυτό σίγουρα θα παρασύρει τα παιδιά σας, αλλά όπως σε κάθε τομέα, μην παραβλέπετε τις δικές τους επιθυμίες, παρασυρμένοι από δικά σας «θέλω».
Εάν επισκεφτείτε για πρώτη φορά βουνά και τα παιδιά σας είναι πολύ μικρά βρείτε απλούς τρόπους να χαρείτε παρέα την φύση. Με κινητικά παιχνίδια, κάντε τα να ανακαλύψουν την διαφορά της ανηφόρας από την κατηφόρα όχι μόνο για να βελτιώσουν τον έλεγχο του σώματός τους, αλλά και για να μάθουν να αντιλαμβάνονται το γύρω τους περιβάλλον.
Child-learning-to-ski-007Μπορεί ως ενήλικες, κάποια πράγματα να τα θεωρούμε δεδομένα, αλλά στοιχεία της φύσης όπως πλαγιές, λόφοι, στροφές, δέντρα και γενικώς φυσικά εμπόδια, είναι πράγματα που ένα παιδί πρέπει να τα ανακαλύψει και μόνο έτσι θα μπορεί να κινηθεί πιο εύκολα και να νιώσει σιγουριά.
Είναι καλύτερα ένα παιδί να έχει εμπειρία από κοντινές εκδρομές στη φύση πριν επισκεφτεί ένα χιονισμένο βουνό.
Σε αυτές τις εκδρομές, παίξτε μαζί τους κυνηγητό, κρυφτείτε πίσω από δέντρα, πηδήξτε πάνω από μικρά εμπόδια.

Όλ’ αυτά θα σας εξοικονομήσουν πολύ χρόνο και θα σας γλυτώσουν από πολλά προβλήματα όταν το παιδί θα φτάσει σε ένα χιονοδρομικό που οι συνθήκες είναι πιο «άγριες» (περισσότερος κόσμος, κρύο, χιόνι, νέο περιβάλλον και καινούργιες παραστάσεις). Μην παραδώσετε τα παιδιά σας κατευθείαν σε μια σχολή σκι. Δώστε τους λίγο χρόνο να εξοικειωθούν με το νέο περιβάλλον.
Πότε μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει μαθήματα σκι?
Αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει περισσότερο με την ανάπτυξη και την φυσική κατάσταση του παιδιού σας και λιγότερο με την ηλικία. Ήδη απο τριών ετών, ένα απλό γλύστριμα στο χιόνι ή σε ένα κατηφορικό λοφάκι είναι διασκεδαστικό για τα παιδιά.
Πρέπει σαν γονέας να συνειδητοποιήσετε τι μεγάλο κατόρθωμα και κούραση είναι για έναν μπόμπιρα τριών ετών μισή μέρα μάθημα σε κάτι καινούργιο, με άλλα παιδιά, σε νέο περιβάλλον.

Το σκί για τα παιδιά δεν είναι αθλητισμός αλλά παιχνίδι!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΓια παιδιά κάτω των τριών ετών
Σε πολλά χιονοδρομικά κέντρα λειτουργούν παιδικοί σταθμοί. Ενημερωθείτε πριν από το ταξίδι.
Προσοχή όμως! Θα θελήσουν τα παιδιά σας να μείνουν χωρίς εσάς για κάποιο χρονικό διάστημα; Δοκιμάστε το αλλά όχι όταν φτάσετε στις διακοπές σας.

Που χρειάζεται ειδική προσοχή
Προτού ξεκινήσετε, ενημερωθείτε εάν ο προορισμός σας ικανοποιεί τις απαιτήσεις σας.

Όσο ποιο συγκεκριμένα είναι τα πράγματα που θέλετε, τόσο καλύτερα μπορείτε να προγραμματίσετε το ταξίδι σας και να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.
• Η τοποθεσία της σχολής να έχει εύκολη πρόσβαση και να μην έχει πολύ φασαρία. Ο θόρυβος και οι πολλοί θεατές φέρνουν ανασφάλεια.
• Ο χώρος που τα μικρά παιδιά κάνουν σκι πρέπει να είναι ειδικά προστατευμένος και να διαχωρίζεται από τις υπόλοιπες πίστες.
• Την πρώτη μέρα μείνετε για τουλάχιστον μισή ώρα κοντά στο παιδί σας, κρατώντας διακριτικά απόσταση.

Ορισμένες φορές οι γονείς προσπαθούν να ς να εμψυχώσουν τα παιδιά και να τους «δώσουν συμβουλές από τις κερκίδες». Οι δασκάλοι του σκι όμως θεωρούν πως κάτι τέτοιο έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα ανεξαρτήτως εάν η συμβουλή σας είναι καλοπροαίρετη.
• 2 ώρες ημερησίως αρκούν για το μάθημα. Την υπόλοιπη ημέρα μπορείτε να κάνετε έναν περίπατο, να παίξετε με το χιόνι, να φτιάξετε χιονάνθρωπους, ακόμη και να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια στο ξενοδοχείο.
• Στο τέλος του μαθήματος αφήστε το παιδί σας να σας δείξει με περηφάνια τι έμαθε και μην ξεχάσετε να επιβραβεύσετε τις επιτυχίες του.

Εξοπλισμός για σκί ή snowboard

Ρούχα για το χιόνι

Το παιδί σας έτσι κι αλλιώς για εσάς είναι ξεχωριστό. Στο συγκεκριμένο σπορ, καλό είναι και το χρώμα των ρούχων του να το κάνει να ξεχωρίζει μέσα στο χιόνι ώστε να μπορούν να το βλέπουν για λόγους ασφάλειας. Τα ρούχα του πρέπει να το προστατεύουν από το κρύο, αλλά κυρίως από το νερό και την υγρασία.
Για να παραμείνει η εμπειρία του παιδιού με τα χειμερινά σπορ θετική, είναι σημαντικό, τα ρούχα του να είναι ζεστά και αδιάβροχα.

imagesΤα παιδιά πέφτουν πολύ συχνά η κάθονται στο χιόνι. Ειδικά εάν μαθαίνουν snowboard.

Η θερμοκρασία του σώματος κάνει το χιόνι να λιώνει και εάν τα ρούχα δεν είναι κατάλληλα επιλεγμένα η ημερήσια εκδρομή στο χιόνι τελειώνει πολύ γρήγορα και ο κίνδυνος να περάσετε τις διακοπές σας με άρρωστα παιδιά αυξάνεται.
Επιλέξτε το μπουφάν και το ειδικό παντελόνι για σκι ξεχωριστά και όχι ως ολόσωμο ρούχο.

Έτσι θα μπορεί το παιδί σας σε ζεστούς εσωτερικούς χώρους όπως στο εστιατόριο να απαλλάσσεται εύκολα από τα περιττά ρούχα. Μην επιλέγετε ρούχα που αφήνουν κορδόνια η άλλα κομμάτια να κρέμονται, γιατί μπορούν να πιαστούν στους αναβατήρες. Το ίδιο ισχύει και για τους μοδάτους σκούφους με τις μακριές φούντες.

Ζεστά χέρια και πόδια
Τα χέρια και τα πόδια πρέπει να διατηρούνται πάντα ζεστά. Τα γάντια χούφτες είναι καλά όσο το παιδί σας κάνει σκι χωρίς μπαστούνια. Οι βαμβακερές κάλτσες δεν αρκούν. Χρειάζεστε ειδικές κάλτσες εάν είναι δυνατόν χωρίς σχέδιο για καλύτερη εφαρμογή στις μπότες και λιγότερους ερεθισμούς στην επιδερμίδα.
Το υπόλοιπο σώμα πρέπει να είναι προστατευμένο από το κρύο αλλά αποφύγετε τις υπερβολές. Ιδανική θερμοκρασία είναι όταν βγαίνετε από έναν εσωτερικό χώρο και κρυώνετε ελαφρά ενώ όταν κάνετε σκι ζεσταίνεστε χωρίς να τρέχει ο ιδρώτας ποτάμι. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει κάποιος να παραμείνει ευκίνητος για να μάθει σκί.
Εσωθερμικά εσώρουχα, μία ζεστή μπλούζα και ένα καλό αδιάβροχο μπουφάν. Αποφεύγετε τα βαμβακερά εσώρουχα και μπλούζες γιατί μουσκεύουν πολύ γρήγορα από τον ιδρώτα.
Μην αφήνετε τα παιδιά ΠΟΤΕ χωρίς κράνος στην πίστα.

Σε πολλά χιονοδρομικά κέντρα το κράνος για παιδιά είναι υποχρεωτικό και παρέχεται μαζί με τον ενοικιαζόμενο εξοπλισμό.
Πολλοί γονείς αγοράζουν παπούτσια για τα παιδιά κατά ένα νούμερο μεγαλύτερο.

Με αυτό το τρόπο τα παιδιά σας χάνουν την αίσθηση της ισορροπίας. Οι μπότες πρέπει να ταιριάζουν στο πόδι απόλυτα.
Μην κάνετε οικονομία στην επιλογή ενός καλού εξοπλισμού. Εάν δεν κάνετε συχνά σκι είναι φθηνότερο να ενοικιάσετε τον τέλειο εξοπλισμό και να περάσετε καλά από το κάνετε συμβιβασμούς στην αγορά των απαραίτητων.
Αφήστε τους ειδικούς να σας συμβουλέψουν
Οι περισσότερες μοντέρνες αλλαγές στον σχεδιασμό των σκι μοιράζονται ένα κοινό στόχο: Να στρίβουν εύκολα. Τα μοντέλα Carver ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Το μήκος των carver ski πρέπει να είναι περίπου το ίδιο με το ύψος του παιδιού (μέχρι τις μασχάλες).

Το μήκος των κλασσικών μοντέλων σκι να φτάνει μέχρι τον ώμο. Γενικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως για τους αρχάριους είναι καλύτερα να προτιμάται ένα πιο κοντό ζευγάρι σκι.
Οι ρυθμίσεις της δέστρας εξαρτώνται από το ύψος και το βάρος. Επειδή τα παιδιά μεγαλώνουν συνεχώς, μην ξεχνάτε να τις αφήνετε να τις ρυθμίσουν ειδικοί πριν από τις χειμερινές διακοπές σας (εάν έχετε δικό σας εξοπλισμό).
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα πρώτα βήματα να τα κάνετε σε σχολή με δασκάλους. Ακόμη και αν είστε πολύ καλός σκιέρ φροντίστε τα παιδιά σας να μάθουν σωστά τις βασικές τεχνικές από έμπειρους δασκάλους.
Δεν έχει όμως κανένα νόημα να αφήσετε τα παιδιά σας μόνα τους εάν η επιθυμία τους είναι να μείνουν μαζί σας όλη την ώρα. Μην τα πιέσετε σε καμία περίπτωση.
Εκμάθηση Snowboard για παιδιά
Το snowboard για τα παιδιά προϋποθέτει υψηλότερες απαιτήσεις σε ότι αφορά την ικανότητα της ισορροπίας και του συντονισμού.Ο τρόπος που πρέπει να κινηθεί το σώμα είναι διαφέρει τελείως απο ότι στο σκι και χρειάζεται κάποιος χρόνος προκειμένου το παιδί να το συνηθίσει. Η στάση πάνω στο snowboard, αρχικά δυσκολεύει το παιδί να κοιτάξει προς την κατεύθυνση που πηγαίνει.
Για αυτούς τους λόγους συνιστάται η εκμάθηση του snowboard από 8 χρονών.
Πολλοί χρησιμοποιούν τις ίδιες μπότες για σκι (hard boots) και για snowboard. Αυτό είναι μοιραίο λάθος γιατί το κόψιμο των μποτών για τα δύο αυτά αθλήματα είναι τελείως διαφορετικό. Υπάρχει π.χ. μεγάλος κίνδυνος να τραυματίσετε σοβαρά τον αστράγαλο κάνοντας snowboardμε μπότες του ski.
Σας συνιστούμε για την εκμάθηση του σκι να προτιμήσετε τα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα γιατί είναι σημαντικό η εκπαίδευση να γίνεται στην μητρική γλώσσα των παιδιών.

Σε περίπτωση που προτιμήσετε το εξωτερικό για τις χειμερινές σας διακοπές ενημερωθείτε πριν από το ταξίδι, για την ιατρική σας κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος.

Πηγή: paidorama

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άρθρα που μπορεί να σε ενδιαφέρουν

Return to Top ▲Return to Top ▲