Connect with us

Hi, what are you looking for?

SnowboardholicsSnowboardholics

SKI RESORTS

Καϊμακτσαλάν

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα-Καϊμακτσαλάν, βρίσκεται στο τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, μετά τον Όλυμπο (2.917μ.) και τον Σμόλικα (2.637μ.) με υψόμετρο 2.524μ. και το ψηλότερο Κέντρο Χειμερινών σπορ της Ελλάδας με εγκαταστάσεις που ξεκινούν από τα 2.018μ. και καταλήγουν στα 2.480μ.

Ο Βόρας (ή Καϊμακτσαλάν) είναι το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας και βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού Πέλλας έως τα όρια με το νομό Φλώρινας. Συνεχίζεται και πέρα από τα σύνορα στην πλευρά της ΠΓΔΜ.

Η ψηλότερη κορυφή είναι το Καϊμάκτσαλαν ή Καϊμάκι με 2.524 μέτρα. Ο Βόρας συνδέεται δυτικότερα με τα βουνά Τζένα (2.182 μέτρα) και Πίνοβο (2.156 μέτρα), τα οποία αποτελλούν τμήμα της ίδιας οροσειράς. Καλύπτεται από δάση δρυός, οξιάς και πεύκης.

Στον Βόρα λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο. Στην ψηλότερη κορυφή του υπάρχει μικρή εκκλησία, μνημείο Σέρβων πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.  Eίναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, μετά τον Όλυμπο και το Σμόλικα, με την κορυφή του το Καϊμακτσαλάν να φθάνει τα 2524 μέτρα. Αποτελεί το φυσικό σύνορο των νομών Φλώρινας και Πέλλας, ενώ οι χαμηλές νοτιοδυτικές του πλαγιές, όπως έχει αναφερθεί, διαχωρίζουν τη λεκάνη της Φλώρινας από αυτή του Αμυνταίου.

Αν και η πρώτη εικόνα του βουνού από την πλευρά της Φλώρινας δείχνει ένα ξερό και άγονο όγκο, αντίθετα, το σύνολο του βουνού παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία οικοτόπων, με εκτεταμένες περιοχές από συνεχόμενα μικτά δάση (βελανιδιές, οξιές, καστανιές, έλατα, πεύκα), βαθιές κοιλάδες, χαράδρες και βοσκοτόπους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία πολλών σημαντικών ειδών χλωρίδας, με πάνω από 150 ομάδες φυτών, και πανίδας. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι τα απομεινάρια δάσους του πεύκου (Pinus peuce), όπως και της βελανιδιάς (Quercus trojana).

Η βελανιδιά αυτή, μάλιστα, βρίσκεται κυρίως στις δυτικές πλαγιές του νομού Φλώρινας, όπου σχηματίζει πιο εκτεταμένα δάση.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΟΥΣ

Κατάταξη πιστών: Σύμφωνα με τη διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS) και τον αντίστοιχο Ελληνικό Κανονισμό Χιονοδρομίας, η κατάταξη των πιστών ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας τους γίνεται στη βάση κανονικών συνθηκών, με γενικό κριτήριο αυτής, την τοπογραφία τους και σύμφωνα με τα παρακάτω δεδομένα:

Εύκολες πίστες: μπλε χρώμα, δεν πρέπει να έχουν κλίσεις όπου το επίμηκες ή /και το εγκάρσιο μέρος τους να ξεπερνά το 25%, με εξαίρεση μικρά τμήματα ανοιχτής επιφάνειας.

Πίστες μέτριας δυσκολίας: κόκκινο χρώμα, δεν πρέπει να έχουν κλίσεις όπου το επίμηκες ή /και το εγκάρσιο μέρος τους να ξεπερνά το 40%, με εξαίρεση μικρά τμήματα ανοιχτής επιφάνειας.

Δύσκολες πίστες: μαύρο χρώμα, όπου έχουν ξεπεραστεί οι τιμές για τις κόκκινες πίστες (κλίση>40%)

Μονοπάτια που κάνεις σκι: είναι γνωστά και σαν χιονοδιάδρομοι (SR), δεν πρέπει να παρουσιάζουν κλίση που θα ξεπερνάει το 8% και έχουν ελάχιστο φάρδος 6μ. Δεν κατατάσσονται σε βαθμούς δυσκολίας, είναι σηματοδοτημένα και συνήθως ενώνουν τους αναβατήρες μεταξύ τους. Σηματοδοτούνται με κίτρινο χρώμα.

Τρόπος σηματοδότησης: οι πίστες του κέντρου μας είναι σηματοδοτημένες και στις δύο πλευρές τους με πασσάλους κόκκινου χρώματος στη δεξιά πλευρά όπως κάνουμε σκι και πράσινους στην αριστερή πλευρά.

Αρίθμηση σηματοδότησης: αν και δεν υπάρχει υποχρέωση αρίθμησης της σηματοδότησης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εντούτοις στο κέντρο μας καθαρά για λόγους διευκόλυνσης των χιονοδρόμων, υπάρχουν πινακίδες με ενδείξεις αριθμών ανά 200μ. που ενημερώνουν για την υπολειπόμενη απόσταση μέχρι το τέλος της πίστας. Η αρίθμηση αρχίζει από τη βάση της πίστας.

Σειρά προτεραιότητας στους σταθμούς αναχώρησης των αναβατήρων: Η σειρά προτεραιότητας για τη χρήση των οχημάτων στους σταθμούς αναχώρησης είναι αυτή με την οποία κάθε χιονοδρόμος καταφθάνει στο σταθμό και τοποθετείται πίσω από αυτόν που έφθασε νωρίτερα.

Απαγορεύεται η προσπέραση και καταστρατήγηση της σειράς αναμονής στους σταθμούς αναχώρησης για τον οποιοδήποτε λόγο.

Κατ’ εξαίρεση και μόνο ύστερα από άδεια του προσωπικού του αναβατήρα, επιτρέπεται η χρήση της δεύτερης ειδικής εισόδου που υπάρχει διαμορφωμένη σε κάθε σταθμό αναχώρησης και παρακάμπτει την κανονική σειρά προτεραιότητας εναλλάξ με αυτή, από τις παρακάτω κατηγορίες ατόμων:

Αθλητές με ταυτότητα από αθλητικό σωματείο, επιπέδου πανελληνίων αγώνων, αποκλειστικά για το χρονικό διάστημα που προπονούνται και όχι σε ώρες αιχμής του κοινού.

Δάσκαλοι των επίσημων σχολών σκι του χιονοδρομικού κέντρου, για το διάστημα που συνοδεύουν σκιέρ την ώρα του ιδιαίτερου μαθήματος.

Το προσωπικό του χιονοδρομικού κέντρου μόνον όταν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος (υπεύθυνοι ασφάλειας πιστών, μετακίνηση χειριστών αναβατήρων κ.λ.π.)

Οποιαδήποτε άλλη ειδική περίπτωση κριθεί από τη διοίκηση του κέντρου.

http://www.kaimaktsalan.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άρθρα που μπορεί να σε ενδιαφέρουν

Return to Top ▲Return to Top ▲