Connect with us

Hi, what are you looking for?

SnowboardholicsSnowboardholics

HEALTH

Το χιόνι κάνει καλό στην υγεία!

Οφέλη του χιονιού στην υγεία μικρών και μεγάλων!

Το χιόνι δε φέρνει μόνο δυσκολίες στους συνανθρώπους μας χωρίς στέγη (για τους οποίους υπάρχουν κοινωνικές δομές σε αρκετές περιοχές για να προστατευθούν από το κρύο και να έχουν την κατάλληλη φροντίδα), προβλήματα στις μετακινήσεις και ένα αφιλόξενο περιβάλλον στα απροστάτευτα ζώα… Εφόσον κάποιος έχει τη δυνατότητα να προστατευθεί από το κρύο, το χιόνι φέρνει μαζί του και μία σειρά από «καλά νέα» για την υγεία μας έστω κι αν πρόκειται για μόλις 1-2 ημέρες με χιονόπτωση.

Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, λοιπόν, μία μέρα στο χιόνι – ιδιαίτερα όταν οι συνθήκες έχουν δημιουργήσει ένα ειδυλλιακό σκηνικό με χιονισμένους δρόμους και ήλιο με «δόντια» – προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μικρών και μεγάλων!

1. Προστασία από τα αμέτρητα μικρόβια των κλειστών χώρων

Τα μικρόβια και οι μικροοργανισμοί βρίσκονται μεν παντού αλλά όταν αναφερόμαστε σ’ έναν κλειστό χώρο αξίζει να σκεφτούμε ότι μεταφέρουμε απ’έξω αμέτρητα μικρόβια τα οποία προστίθενται στα προϋπάρχοντα από τη σκόνη, τους καναπέδες, τα χαλιά, το πάτωμα κ.α.

Όταν ένας κλειστός χώρος αερίζεται πιο αραιά το χειμώνα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει θέρμανση, ανακυκλώνονται και πολλαπλασιάζονται βακτήρια κι άλλοι μικροοργανισμοί και μεταδίδονται ιοί που δεν τον καθιστούν στο ιδανικότερο μέρος για να μείνουμε μικροί και μεγάλοι όλη μέρα.

Έτσι οι μέρες που το έντονο κρύο έχει υποχωρήσει προσφέρονται για προσεκτική βόλτα και παιχνίδι στο χιόνι, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να αναπνεύσουμε καθαρό, φρέσκο αέρα και να αερίσουμε καλά τους κλειστούς μας χώρους.

2. Ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά

Όταν ακόμα και η φύση μας προσφέρει την ευκαιρία να κάνουμε μία παύση από το καθιερωμένο, συχνά παραφορτωμένο πρόγραμμά μας εμείς δεν έχουμε παρά να την καλωσορίσουμε και να την εκμεταλλευτούμε ουσιαστικά. Τι καλύτερο λοιπόν από το να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας;!

Τα παιδιά μας έχουν πρώτα απ’όλα ανάγκη εμάς – ούτε τις ηλεκτρονικές συσκευές, ούτε την τηλεόραση, ούτε τα γλυκά. Μία ημέρα με χιόνι όπου θα είναι κλειστοί οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία μας δίνει χρόνο να χαρούμε από μία απλή βόλτα στο χιόνι και παιχνίδι έξω μέχρι απλώς να χαζέψουμε μαζί από το παράθυρο το λευκό τοπίο, να πούμε ιστορίες, να συζητήσουμε, να γελάσουμε, να ζωγραφίσουμε, να ασχοληθούμε μαζί με ένα αγαπημένο ή ξεχασμένο παιχνίδι χωρίς το ρολόι στο χέρι – κάτι που θα ευχαριστήσει κι εκείνα κι εμάς.

3. Πνευματική άσκηση

Όταν μικροί και μεγάλοι ερχόμαστε σε επαφή με ένα χιονισμένο τοπίο, έχουμε και τη δυνατότητα να σκεφτούμε διάφορους τρόπους να απασχοληθούμε: από το πως θα φτιάξουμε το χιονάνθρωπό μας και πως θα παίξουμε όταν είναι όλα καλυμμένα με χιόνι μέχρι τα πιο πρακτικά ζητήματα όπως το πως θα καθαρίσουμε το μπαλκόνι, την αυλή, τον κήπο, το αυτοκίνητο.

Τα παιδιά κυρίως μπαίνουν στη διαδικασία να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους ώστε να βρουν ποια παιχνίδια θα παίξουν με το χιόνι καθώς και να βελτιώσουν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων ιδιαίτερα όταν η παιδική χαρά έχει ντυθεί στα λευκά και χρειάζεται να σκεφτούν κάτι άλλο για να απασχοληθούν.

Αν πάλι πρόκειται για ακραίες συνθήκες και το τσουχτερό κρύο μας κρατά μέσα ή απλώς προτιμάμε το σπίτι μας, μπορούμε να διαβάσουμε με ησυχία το αγαπημένο μας βιβλίο ή ένα παραμύθι μαζί με τα παιδιά κάτι που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου με οφέλη στη συγκέντρωσή μας, τη μνήμη, την ικανότητα μάθησης κ.α.

4. Σωματική άσκηση

Από έναν περίπατο στο χιόνι και τη… δημιουργία ενός χιονάνθρωπου μέχρι το χιονοπόλεμο, το σκι αλλά και την απλή μας έκθεση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες (σε φυσιολογικό πάντα πλαίσιο) έχουμε ήδη κάνει γυμναστική χωρίς καν να πάμε στο γυμναστήριο! Ιατρικές έρευνες αποδεικνύουν ότι οποιαδήποτε δραστηριότητά μας στο χιόνι είναι αερόβια και αυξάνει κατά πέντε φορές το μεταβολισμό μας λόγω της μεγαλύτερης προσπάθειας που καταβάλλει ο οργανισμός μας για να ανταπεξέλθει στο κρύο κρατώντας μας ζεστούς.

Η αυξημένη σωματική άσκηση τις κρύες μέρες του χειμώνα βοηθά μικρούς και μεγάλους να βελτιώσουμε τον κύκλο ύπνου μας, την πνευματική μας διαύγεια, τη διάθεση μας, τις καύσεις του οργανισμού μας και συνολικά τη φυσική μας κατάσταση.

Επίσης, η παραμικρή δραστηριότητα στο κρύο μας «ξυπνά» με αποτέλεσμα να έχουμε ενέργεια σαν να ήπιαμε μόλις καφέ.

Τέλος, όταν ξεπροβάλλει και ήλιος με «δόντια» ο οργανισμός μας απορροφά βιταμίνη D μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας κάτι που πέρα από τα πολλαπλά οφέλη στη σωματική μας υγεία βελτιώνει περισσότερο τη διάθεση μας μαζί με την… αναπόφευκτη αερόβια γυμναστική!

5. Επαρκή ύπνο, χαλάρωση και ξεκούραση

Ακόμα και την περίοδο των διακοπών ή των εορτών αρκετοί από εμάς δεν ξεκουραζόμαστε είτε λόγω χρόνιου άγχους, είτε λόγω των παιδιών που δεν είναι στο σχολείο, είτε λόγω της πιεστικής μας εργασίας, είτε και όλων μαζί… Ιδιαίτερα μάλιστα τις περιόδους που το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, παραμερίζουμε την ανάγκη μας για ξεκούραση και ποιοτικό ύπνο βάζοντας τον εαυτό μας σε μία μόνιμη κατάσταση εγρήγορσης που μόνο ωφέλιμη δεν είναι.

Οι μέρες με χιόνι, λοιπόν, είναι η ευκαιρία μας να μείνουμε παραπάνω στο κρεβάτι και να κοιμηθούμε όσο ζητά ο οργανισμός μας, να χαλαρώσουμε και να παραδοθούμε στην ανάγκη μας να κάνουμε ένα διάλειμμα.

Ο επαρκής ύπνος θα μας ανανεώσει, θα μας ξεκουράσει, θα μας ηρεμήσει και θα μας τονώσει ώστε να επανέλθουμε πιο χαρούμενοι, παραγωγικοί και με περισσότερη πνευματική διαύγεια στην καθημερινότητά μας. Εκείνη η λύση ή ιδέα που κάποιοι αναζητάμε απεγνωσμένα τον τελευταίο καιρό, το πιθανότερο είναι να έρθει «ουρανοκατέβατη» όταν απλώς ακούσουμε και σεβαστούμε το σώμα μας.

6. Αισθητή μείωση του σωματικού πόνου

Σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνονται τα επίπεδα νορεπινεφρίνης στο αίμα, η οποία είναι η ορμόνη που μειώνει αισθητά και μας ανακουφίζει από το σωματικό πόνο και τα πρηξίματα ακριβώς όπως συμβαίνει όταν βάζουμε πάγο σ’ ένα χτύπημα.

7. Παιχνίδι υπό διαφορετικές συνθήκες από όσες έχουμε συνηθίσει όλο τον υπόλοιπο χρόνο

Ως γνωστόν ούτε χιονοπόλεμο μπορούμε να παίξουμε, ούτε σκι να κάνουμε, ούτε να φτιάχνουμε χιονάνθρωπους κάθε ημέρα του χρόνου και πολλές φορές ούτε καν κάθε χρόνο. Οπότε το χιόνι προσφέρεται για πολλά παιχνίδια και για όλες τις ηλικίες που αναζωογονούν σώμα και πνεύμα. Σ’ένα κατάλευκο περιβάλλον όπου επικρατεί ησυχία κι είμαστε ελεύθεροι να παίξουμε, να γελάσουμε και να χαρούμε μόνο ξεχωριστές αναμνήσεις μπορούμε να δημιουργήσουμε!

8. Προετοιμασία ενός υγιεινού σπιτικού γεύματος

Τέτοιες μέρες έχουμε τη δυνατότητα να μαγειρέψουμε με άνεση χρόνου ένα υγιεινό γεύμα, αντί να καταφύγουμε σε μία γρήγορη ανθυγιεινή λύση, που αν είναι πολύ γρήγορη θα βάλει και σε ταλαιπωρία όσους εργάζονται στα delivery!

Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν να βοηθούν στην κουζίνα, οπότε μπορούμε να φτιάξουμε κάτι μαζί και να το απολαύσουμε πάλι όλοι μαζί στο τραπέζι. Το πιθανότερο είναι τα παιδιά να συνδέσουν τη μαγειρική υγιεινών γευμάτων με θετικές σκέψεις κάτι που θα τους βοηθήσει να υιοθετήσουν πιο εύκολα την υγιεινή αυτή συνήθεια στο μέλλον.

…φροντίζοντας και την υγεία των φυτών:

9. Μεγαλύτερη ευκολία στην κηπουρική της επερχόμενης Άνοιξης

Το χιόνι μετατρέπεται σε μονωτικό στρώμα που προστατεύει τους βολβούς και τις ρίζες των φυτών ενώ βοηθά τα νεκρά φύλλα να σαπίσουν ώστε να αποτελέσουν λίπασμα το οποίο και θα θρέψει τα άνθη και τα φυτά της Άνοιξης. Παράλληλα, όσο λιώνει το χιόνι ποτίζεται το χώμα.

Το χιόνι προσφέρεται για περίπατο και παιχνίδι όταν η θερμοκρασία είναι κατάλληλη κι έχουμε ντυθεί αναλόγως, προσθέτοντας στα παιδιά μας μία επιπλέον «στρώση» ρούχων από τα δικά μας. Σε καμία περίπτωση δε συνιστούμε να ακολουθήσετε τα προαναφερθέντα σε ακραίες καιρικές συνθήκες ή σε κατάλληλες συνθήκες χωρίς την κατάλληλη προφύλαξη και εξοπλισμό.

πηγή : https://www.cretalive.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άρθρα που μπορεί να σε ενδιαφέρουν

FITNESS

του Θωμά Μήττα Ο ρόλος του γονέα είναι ίσως ο πιο καθοριστικός στην ανάπτυξη αλλά και στην εξέλιξη ενός νεαρού αθλητή, καθώς είναι αυτός...

NEWS

Όλοι μας ανυπομονούμε να ξεκινήσει η φετινή αγωνιστική χρονιά, όμως μεσολαβεί ακόμη αρκετός χρόνος έως τον πρώτο αγώνα που φέτος θα γίνει στην αγαπημένη...

ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδηλασίας (UCI) και η Warner Bros. Discovery (WBD) ανακοίνωσαν νεότερα σχετικά με το Παγκόσμιο Κύπελλο το οποίο πλέον θα περιλαμβάνει το...

NEWS

Περαιτέρω επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ στις περισσότερες περιοχές της δυτικής Ελλάδας και κυρίως στα Επτάνησα με έντονες βροχές και...

Return to Top ▲Return to Top ▲