Connect with us

Hi, what are you looking for?

SnowboardholicsSnowboardholics

SKI RESORTS

Πηλίου

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου βρίσκεται στην κορυφή του όρους Πήλιο και, συγκεκριμένα, στη θέση Αγριόλευκες. Ο πλησιέστερος οικισμός προς το Χιονοδρομικό Κέντρο είναι αυτός των ΧανίωνΠηλίου.

Πίστες

Το Χ.Κ. διαθέτει τέσσερις κύριες πίστες για σκι καταβάσεων εγκεκριμένες από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS), μια αρχαρίων, μια πίστα δρόμου αντοχής, δίκτυο συνδετικών χιονοδιαδρόμων, ενώ βρίσκεται υπό διάνοιξη μια ακόμη πίστα, μήκους 1350 μ. ομαλής κλίσης. Αναλυτικά:

 • 3 κόκκινες
  • Θέτις (χωρίζεται σε 3 επιμέρους κομμάτια μήκους 1050 μ, 200 μ. και 200 μ. αντίστοιχα).
  • Ιάσων, μήκους 500 μ.
  • Πανόραμα, μήκους 1050 μ., η μεγαλύτερη πίστα του κέντρου. Περίπου στη μέση της και για 300 μ. γίνεται πολλή δύσκολη (μαύρη), γι αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
 • 2 μπλε
  • Πυλώνες, μήκους 500 μ.
  • Κενταύρων, μήκους 1350 μ. (υπό διάνοιξη)
 • 1 πράσινη, αρχαρίων, η οποία χωρίζεται σε 2 επιμέρους τμήματα ένα 2100 μ. και ένα 120 μ.
 • 1 πίστα δρόμου αντοχής (Lang-Lauf), μήκους 5 χμ., μοναδική για το φυσικό της περιβάλλον.

Αναβατήρες

Οι αναβατήρες του Χ.Κ. έχουν εναρμονιστεί με τις τρέχουσες ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας Χ.Κ. Λειτουργούν συνολικά πέντε αναβατήρες εξυπηρέτησης των χιονοδρόμων, από τους οποίους:

 • 3 εναέριοι αναβατήρες
  • Ένας εναέριος διθέσιος, Πήλιο 3.
  • Δύο εναέριοι μονοθέσιοι, Πήλιο 1 & Πήλιο 2.
 • 1 συρόμενος.
 • 1 baby-lift.

Λοιπές εγκαταστάσεις /υπηρεσίες

 • Σαλέ Αγριόλευκες, το παλαιότερο στο χιονοδρομικό, το οποίο παρέχει υπηρεσίες εστίασης και διασκέδασης.
 • Ξενοδοχείο Πλειάδες, που εξυπηρετεί χιονοδρόμους αλλά και απλούς επισκέπτες.
 • Καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Βόλου, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από αθλητές.
 • Σχολή σκι και snowboard. Μαθήματα ατομικά και ομαδικά. Ειδικά τμήματα για παιδιά από έμπειρους παιδαγωγούς δασκάλους.
 • Κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού σκι.
 • Ιατρείο.
 • Παρατηρητήριο στην κορυφή.
 • Snow-camera, σε υψόμετρο 1400 μ., στην κορυφή του διθέσιου εναέριου αναβατήρα, που λαμβάνει ενδείξεις 3 φορές τη μέρα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
 • Σταθμός meteo, για την προβολή στο διαδίκτυο των τρεχουσών εικόνων & των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Χ.Κ. (θερμοκρασία, ορατότητα, ταχύτητα & διεύθυνση ανέμου).
 • 3 χώροι στάθμευσης δυναμικότητας 800 και πλέον αυτοκινήτων.

Πρόσβαση /Οδικό δίκτυο

Η πρόσβαση στο Χιονοδρομικό Κέντρο εξασφαλίζεται από το εθνικό δίκτυο ΒόλουΖαγοράς με παρακαμπτήριο ασφαλτοστρωμένο δρόμο μήκους 2,8 χμ.
Υπάρχει σύνδεση του Χιονοδρομικού Κέντρου με τον οικισμό του Αγίου Λαυρεντίου με δρόμο μήκους 8 χμ. περίπου. Ο δρόμος αυτός είναι, απλώς, διανοιγμένος.
Ο οικισμός των Χανίων, που βρίσκεται εγγύτερα στο Χιονοδρομικό Κέντρο, συνδέεται με δρόμο μήκους 8 χμ. ο οποίος, όμως, δεν είναι ασφαλτοστρωμένος στο σύνολό του.
Ο δρόμος ΧανίωνΚισσού, που καταλήγει στο δεύτερο χώρο στάθμευσης, έχει μήκος 11 χμ. περίπου. Και αυτός ο δρόμος είναι, απλώς διανοιγμένος.

Λειτουργία

Το Χ.Κ. Πηλίου λειτουργεί από τις αρχές Δεκεμβρίου έως τα τέλη Μάρτη. Είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9 π.μ. ως τις 4 μ.μ. Η λειτουργία του είναι δυνατό να παραταθεί, αναλόγως του όγκου του χιονιού.

Άλλες σημειώσεις

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου το 1967, οπότε και λειτούργησε ο πρώτος εναέριος αναβατήρας. Από το 1997 φορέας διαχείρισής του ήταν η Αναπτυξιακή Εταιρεία Μαγνησίας Α.Ε.(ΑΝΕΜ Α.Ε.). Από το 2008 η εταιρεία, Κενταύρων Όρος Α.Ε., στην οποία συμμετέχουν όλοι οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής, διαχειρίζεται την ανάπτυξη και λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου.
Προωθείται μέσω της Περιφέρειας η εγκατάσταση μιας τηλεκαμπίνας που θα συνδέει τα Χάνια με τη κορυφή του Χ.Κ. Πηλίου.
Είναι από τα πρώτα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα που καθιέρωσαν το νυχτερινό σκι.

Υπηρεσίες στη γύρω περιοχή

Πλησίον του Χιονοδρομικού Κέντρου, στον οικισμό Χάνια, δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις εστίασης και διαμονής, καθώς, επίσης, και καταστήματα πώλησης τοπικών προϊόντων.

Δραστηριότητες στη γύρω περιοχή

Οι δραστηριότητες, που έχουν αναπτυχθεί μέχρι στιγμής, στο Ορεινό Κέντρο Αθλητικών και Ψυχαγωγικών Δράσεων στις ΑγριόλευκεςΠηλίου, είναι:
Α. ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ
Σε συνεργασία με τον Σκοπευτικό Σύλλογο Βόλου προσφέρεται η δυνατότητα εκμάθησης και εξάσκησης στη σκοποβολή τόσο με τόξο όσο και με αεροβόλο τυφέκιο με τη βοήθεια πολύ έμπειρων εκπαιδευτών και τη χρήση πολύ καλής ποιότητας εξοπλισμού.
Β. ΙΠΠΑΣΙΑ
Με την υποστήριξη του Ιππικού Ομίλου Μαγνησίας, παρέχεται η δυνατότητα εκμάθησης τουριστικής ιππασίας με εκπαιδευμένα άλογα στα πανέμορφα μονοπάτια της περιοχής. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μικρής ή μεγάλης, εύκολης ή δύσκολης, αλλά πάντα όμορφης διαδρομής.
Γ. ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Ορειβατικά ποδήλατα με ανατομική κατασκευή εγγυώνται άνετη και ευχάριστη ποδηλασία σε πανέμορφες διαδρομές ποικίλων βαθμών δυσκολίας ανάλογα με τις δυνατότητες του επισκέπτη.
Δ. ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ – ΣΤΙΒΟΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ – ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ
Σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Βόλου έχουν σχεδιαστεί διασκεδαστικές δραστηριότητες για όσους θα ήθελαν να γευτούν την αίσθηση του αναρριχητή και να περάσουν την μέρα τους με δράση και γέλιο. Η ανάπτυξη της πεζοπορίας στα μονοπάτια του Πηλίου, αναδεικνύει την ομορφιά της περιοχής και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει από κοντά τη φύση και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
Στο άμεσο μέλλον πρόκειται να οργανωθούν οι εξής δραστηριότητες:

 • Εβδομαδιαίες κατασκηνώσεις,
 • Αθλητικοί αγώνες ή και παιχνίδια μέσα στο δάσος,
 • Νυχτερινές εκδηλώσεις υπό το φως της πανσελήνου, π.χ. στην πανσέληνο του Αυγούστου.

Η ανάπτυξη των άλλων δραστηριοτήτων του Ορεινού Κέντρου θα ξεκινάει από τις αρχές του Μαΐου και θα διαρκεί ως το τέλος Νοεμβρίου.
Κάποιες από τις δραστηριότητες (π.χ. σκοποβολή, αναρρίχηση) θα αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους.
Oι δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα κάθε Σαββατοκύριακο από τις 9.00 έως τις 18.00.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άρθρα που μπορεί να σε ενδιαφέρουν

HEALTH

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day) και είναι αφιερωμένη στην προσπάθεια για έναν πιο δίκαιο κόσμο και...

ACTION CAMERAS

Περιγραφή Η THETA SC2 παρέχει βελτιωμένη καταγραφή βίντεο, σε ανάλυση 4K και έξυπνες λειτουργίες βελτιστοποίησης εικόνας. Η λειτουργία Face Mode ανιχνεύει πρόσωπα που βρίσκονται...

HEALTH

Η άθληση είναι συνώνυμο του υγιεινού τρόπου ζωής. Αυτό είναι απολύτως λογικό καθώς τα οφέλη για την υγεία μας είναι πάρα πολλά. Η γυμναστική...

NEWS

Πρωταθλητής Ελλάδας αναδείχθηκε ο Γιάννης Αντωνίου στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Α/Γ του Αλπικού σκι και στο αγώνισμα της τεχνικής κατάβασης, που φιλοξενείται στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού,...

Return to Top ▲Return to Top ▲