Connect with us

Hi, what are you looking for?

SnowboardholicsSnowboardholics
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SKI RESORTS

Παρνασσός

Ανανεωμένο και υπερσύγχρονο

Με τους νέους υπερσύγχρονους αποσυμπλεκόμενους αναβατήρες σε Κελάρια και Φτερόλακα, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού είναι πλέον στη λίστα με τα κορυφαία χιονοδρομικά κέντρα στα Βαλκάνια.

Το 2014 πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση του εκσυγχρονισμού του που αφορούσε τα Κελλάρια. O νέος υπερσύγχρονος αναβατήρα τύπου Combi με την ονομασία «Αφροδίτη – Βάκχος» περιλαμβάνει τον αποσυμπλεκόμενο αναβατήρα με 8-θέσιες καμπίνες (8 MGD) «Αφροδίτη» και τον αποσυμπλεκόμενο αναβατήρα με 6-θέσιες καρέκλες και 8-θέσιες καμπίνες «Βάκχος».

Οι δύο αναβατήρες συνδέονται στον ενδιάμεσο σταθμό στα Κελλάρια 1950 και έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν συνδυαστικά ή ανεξάρτητα.

Το Δεκέμβριο του 2015 ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση του εκσυγχρονισμού, αυτή τη φορά στη Φτερόλακα.

Οι παλιοί αναβατήρες «Ήρα 7», «Ηνίοχος 6» και ο συνδετικός «Ερμής», αντικαταστάθηκαν με νέους αποσυμπλεκόμενους αναβατήρες.

Χιονοδρομία με θέα τη θάλασσα
Σε πολλά σημεία του χιονοδρομικού πεδίου υπάρχει οπτική επαφή με τον Κορινθιακό, αλλά και τον Ευβοϊκό κόλπο. Η δυνατότητα της χιονοδρομίας με θέα τις ελληνικές θάλασσες, εκτινάσσει την χιονοδρομική εμπειρία στα ύψη.

Πίστες
Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού υπάρχουν δύο χιονοδρομικές περιοχές, τα Κελάρια και η Φτερόλακα, οι οποίες διαθέτουν συνολικά:

 • 21 πίστες και 7 χιονοδρομικές διαδρομές
 • 5 συνδετικά μονοπάτια
 • 4 μίνι πίστες αρχαρίων με babylifts με συνολικό μήκος πιστών τα 34 χλμ.

Οι καταβάσεις αρχίζουν από τα 2260μ. και φτάνουν έως τα 1640μ. υψόμετρο, ενώ το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ 300μ. και 4χλμ.

Οι funs της πούδρας θα βρουν αρκετές εκτός πίστας διαδρομές για freeride. Επίσης, λειτουργούν και 2 Snow Fun parks σε Κελλάρια και Φτερόλακα. Τέσσερις από τις πίστες, οι Νο6 Ηνίοχος, Νο8 Ηρακλής, Νο9 Οδυσσέας και Νο2 Βάκχος, είναι πιστοποιημένες από την διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας (F.I.S Homologation) για την διοργάνωση διεθνών αγώνων σκι.

 • πρόσβαση
 • Με Ι.Χ.
  Η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του X.K.Π είναι προσιτή από ένα οδικό δίκτυο το οποίο αποχιονίζεται συνεχώς με τα εκχιονιστικά μηχανήματα που διαθέτει το κέντρο. Πρόσβαση υπάρχει από σχεδόν όλες τις πλευρές του ορεινού όγκου του Παρνασσού και κατ’ επέκταση, από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας οδικά. Από Αθήνα, φτάνοντας στη Λιβαδειά, μπορεί να επιλέξει, ο επισκέπτης τη διαδρομή:
  • Τιθορέα – Αμφίκλεια – ΧΚΠ
  • Τιθορέα – Αμφίκλεια – Πολύδροσος – ΧΚΠ
  • Αράχωβα – Διασταύρωση – ΧΚΠΑπό Βόρεια Ελλάδα, φτάνοντας στη Λαμία, ακολουθεί κανείς την Εθνική οδό προς Αθήνα και λίγο πριν τη διασταύρωση Θερμοπυλών ακολουθεί την έξοδο δεξιά προς Άμφισσα – Πάτρα. Στο χωριό Γραβιά στρίβει αριστερά προς Μαριολάτα – Λιλαία – Πολύδροσο – Αμφίκλεια. Από Πάτρα, ακολουθεί ο επισκέπτης το δρόμο Ναύπακτος – Ιτέα και από εκεί μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ των διαδρομών Ιτέα – Δελφοί – Αράχωβα – XKΠ ή Ιτέα – ‘Aμφισσα – Γραβιά – Λιλαία. – Πολύδροσο – ΧΚΠ.
  • Απόσταση από Αθήνα: 180 χλμ.
  • Απόσταση από Θεσσαλονίκη: 370 χλμ.
  • Απόσταση από Πάτρα: 160 χλμ.
  • Απόσταση ΧΚΠ από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: 205 χλμ.
 • Με τραίνο
  Σιδηροδρομικά είναι επισκέψιμο το κέντρο μας, μέσω τoυ σταθμού της Αμφίκλειας και του σταθμού της Λιλαίας. Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών ΤΡΑΙΝΟΣΕ: 14511.
 • Με λεωφορείο
  Με υπεραστικό λεωφορείο, από τα πρακτορεία της Λιοσίων, μέσω του ΚΤΕΛ Άμφισσας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήστε με το ΚΤΕΛ νομού Φωκίδας στα τηλέφωνα:
 • Ski Bus
  Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε το Χιονοδρομικό Κέντρο με τα Skibus εξειδικευμένων εταιρειών τα οποία εκτελούν συχνά δρομολόγια.

Το όρος Παρνασσός βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα και εκτείνεται στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. Στα βορειοδυτικά ενώνεται με τη Γκιόνα ενώ στα νότια συνδέεται με την Κίρφη.

Ο Παρνασσός στην μυθολογία και την ιστορία

Όπως και ο Όλυμπος, έτσι και ο Παρνασσός είναι ένα βουνό άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική μυθολογία αλλά και την ιστορία της χώρας. Στους πρόποδες του Παρνασσού βρίσκεται το σπουδαιότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας, το μαντείο των Δελφών, το θρησκευτικό κέντρο του αρχαίου ελληνικού κόσμου, που ήταν αφιερωμένο στη Γαία και τον Απόλλωνα. Μέχρι και σήμερα οι Δελφοί, ο ομφαλός της γης, αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Παρνασσός συνδέεται επίσης με τον μύθο του Δευκαλίωνα. Όταν ο Δίας αποφάσισε να καταστρέψει το ανθρώπινο γένος προκαλώντας έναν κατακλυσμό, τότε ο Δευκαλίων, ακολουθώντας τις συμβουλές του πατέρα του, Προμηθέα, επιβιβάστηκε σε ένα πλοίο μαζί με την γυναίκα του Πύρρα για να γλιτώσει.

Το πλοίο τη δέκατη μέρα προσάραξε στον Παρνασσό και θυσίασε στον Δία ζητώντας να δημιουργηθεί ξανά το ανθρώπινο είδος.

Μία άλλη εκδοχή αναφέρει πως μετά τον κατακλυσμό οι κάτοικοι της πόλης που είχε ιδρύσει ο ήρωας Παρνασσός, γιος του Ποσειδώνα, ακολουθώντας τις κραυγές των λύκων οδηγήθηκαν ψηλότερα στο βουνό για να γλιτώσουν. Εκεί έχτισαν μια νέα πόλη την οποία ονόμασαν Λυκώρεια, την σημερινή Αράχοβα, που σημαίνει κραυγές των λύκων.

Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, ο Παρνασσός αποτελούσε τον προμαχώνα των ελληνικών φυλών της νότιας Ελλάδας, έναντι των επιδρομέων από τον βορρά.

Το βουνό έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, αφού σε αυτό έλαβαν χώρα σπουδαίες μάχες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, κυρίως οι μάχες της Αλαμάνας και της Γραβιάς.

Ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού

Ο Παρνασσός είναι ένα σύνθετο οικοσύστημα, που διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία τοπίων και βιοτόπων. Με σκοπό τη διάσωση, τη βελτίωση και την αύξηση της χλωρίδας και της άγριας πανίδας, τη διατήρηση των γεωμορφολογικών σχηματισμών με την ταυτόχρονη ανάπτυξη του τουρισμού και την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών, ιδρύθηκε το 1938 ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού.

Ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού χαρακτηρίζεται από μεγάλο χλωριδικό πλούτο και από φυτικά είδη ιδιαίτερης επιστημονικής σπουδαιότητας.

Η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει περισσότερα από 600 είδη, τα οποία ανήκουν κυρίως στην κατηγορία των αρωματικών, φαρμακευτικών και δηλητηριωδών ειδών. Στη δασική βλάστηση κυριαρχεί η Κεφαλληνιακή ελάτη, η μαύρη πεύκη και η φυλλοβόλος δρυς.

Η πανίδα αποτελείται από ζώα κοινά στον Ελληνικό χώρο, όπως η αλεπού, ο ασβός, ο λαγός, ο σκίουρος και άλλα είδη τρωκτικών καθώς και εντομοφάγα. Το τσακάλι, το αγριογούρουνο, το κουνάβι είναι σπάνια, ακόμα σπανιότερος είναι ο λύκος και σχεδόν έχει εξαφανιστεί το ζαρκάδι.

Από πτηνά, συναντά κανείς πέρδικες, δρυοκολάπτες, μαυροτσικλιτάρες, χιονότσιχλες, χιονοψάλτες και από ερπετά τη μεσογειακή χελώνα, την αγριόσαυρα και την οχιά.

Έξω από τα πυκνά δάση γύπες, αετοί και μικρότερα αρπακτικά διατηρούνται ακόμη -δυστυχώς- σε μικρούς αριθμούς.

Τα περισσότερα από αυτά είναι είδη υπό προστασία.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άρθρα που μπορεί να σε ενδιαφέρουν

HEALTH

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day) και είναι αφιερωμένη στην προσπάθεια για έναν πιο δίκαιο κόσμο και...

ACTION CAMERAS

Περιγραφή Η THETA SC2 παρέχει βελτιωμένη καταγραφή βίντεο, σε ανάλυση 4K και έξυπνες λειτουργίες βελτιστοποίησης εικόνας. Η λειτουργία Face Mode ανιχνεύει πρόσωπα που βρίσκονται...

HEALTH

Η άθληση είναι συνώνυμο του υγιεινού τρόπου ζωής. Αυτό είναι απολύτως λογικό καθώς τα οφέλη για την υγεία μας είναι πάρα πολλά. Η γυμναστική...

NEWS

Πρωταθλητής Ελλάδας αναδείχθηκε ο Γιάννης Αντωνίου στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Α/Γ του Αλπικού σκι και στο αγώνισμα της τεχνικής κατάβασης, που φιλοξενείται στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού,...

Return to Top ▲Return to Top ▲