Connect with us

Hi, what are you looking for?

SnowboardholicsSnowboardholics

SKI RESORTS

Μπάνσκο

Το Μπάνσκο βρίσκεται σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της νότιας Βουλγαρίας, στην περιοχή του Πιρίν σε υψόμετρο 940 m και προσφέρει σε όλους τους επισκέπτες άριστες συνθήκες για την εκτέλεση χειμερινών αθλημάτων.
Το Μπάνσκο είναι ένα ορεινό θέρετρο και προσφέρει τις πιο σύγχρονες υποδομές για την εκτέλεση χειμερινών δραστηριοτήτων και ιδιαίτερα για τους σκιέρ.

Το χωριό είναι μια παλιά κωμόπολη με τη δική της κουλτούρα και έθιμα, όμορφα παραδοσιακά σπίτια, πλακόστρωτους δρόμους και πολιτιστικά μνημεία. Στο κέντρο της βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες, τα ξυλόγλυπτα και το περίφημο καμπαναριό της που έχει ύψος 30μ.

Στο Μπάνσκο ανεγέρθηκαν νέες, μεγάλες και υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες με εγκαταστάσεις spa, γυμναστήρια και μοναδικα εστιατόρια, καθιστώντας το ένα ιδανικό χειμερινό θέρετρο και χιονοδρομικό παράδεισο για τους λάτρεις των ski.

Η περιοχή γύρω από το Μπάνσκο και το διπλανό χωριό Ντομπρίνιστε μέχρι τις βόρειες κορυφές του όρους Πίριν αποτελούν Εθνικό Δρυμό, τον οποίο έχει εντάξει η UNESCO στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών ειδικά διαμορφωμένα λεωφορεία μεταφέρουν τους σκιέρ από την πόλη προς την περιοχή του «Bunderishka polyana» με έναν ενδιάμεσο σταθμό στο «valog Chalin».
Η ικανότητα του ανελκυστήρα που εξυπηρετεί την περιοχή είναι 2400 άτομα ανά ώρα.
Το υψηλότερο σημείο του χιονοδρομικού κέντρου είναι 2.560 τ.μ. και το χαμηλότερο είναι 1000 μέτρα. Το συνολικό μήκος από τις πίστες του σκι και τα μονοπάτια που μπορεί ένας σκιέρ να εκμεταλλευθεί ανέρχεται στα 65 χιλιόμετρα.
Η άριστη ποιότητα των διαδρομών με πατημένο χιόνι κατάλληλο για δραστηριότητες ενισχύεται με τις 12 νέες πίστες που δημιουργήθηκαν. Ειδικά μηχανήματα συνεχώς εξομαλύνουν τις διαδρομές για να τις διατηρούν ασφαλείς.
Ο φορέας που εκμεταλλεύεται τους ανελκυστήρες και τις χιονοδρομικές πίστες του Μπάνσκο είναι πλήρως οργανωμένος και με τις τελευταίες τεχνολογίες εξυπηρέτησης των επισκεπτών διατηρώντας ένα πλήρες σύστημα μηχανημάτων και εξοπλισμού.
Για τους αρχάριους υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένοι σκιέρ οι οποίοι ως απανταχού παρόντες είναι κάθε στιγμή έτοιμοι να εντοπίσουν οποιαδήποτε δυσλειτουργία και κατάσταση που απαιτεί επέμβαση.
Τέλος, με πάνω από τα 180 κανόνια χιονιού εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των χιονοδρομικών πιστών ακόμη και σε περιπτώσεις χαμηλής χιονόπτωσης. Έτσι η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου επιτυγχάνεται 100% από το μήνα Δεκέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Πλατεία Nikola Vaptsarov του Μπάνσκο

Στο Μπάνσκο η σύγχρονη, πεζοδρομημένη ζώνη επικεντρώνεται γύρω από πλατεία Nikola Vaptsarov, η οποία πήρε το όνομά της από τον επαναστατικό ποιητή. Στη γωνία της πλατείας, κοντά σε ένα μεταπολεμικό άγαλμα του Vaptsarov, είναι το σπίτι όπου γεννήθηκε ο ίδιος. Το σπίτι, σήμερα, λειτουργεί ως μουσείο, το οποίο αναδημιουργεί το σπίτι της παιδικής του ηλικίας και παρουσιάζει τη ζωή και την ποίησή του (στα βουλγάρικα μόνο).

Πλατεία Vazrazhdane

Η παλιά πόλη του Μπάνσκο ξεκινά από ένα σύντομο δρόμο στην ανηφόρα της πλατείας Vazrazhdane, η οποία κυριαρχείται από ένα μεγάλο μνημείο αφιερωμένο σε έναν ακόμα πιο διάσημο κάτοικο του Μπάνσκο, τον Πατέρα Paisii, επίσης γνωστό ως Paisii του Χιλανδαρίου (1722-1773), συγγραφέας της σλαβο-βουλγαρικής ιστορίας. Αυτό ξεκίνησε το 1745, όταν ο Paisii έγινε μοναχός στη βουλγαρική μονή στο Άγιο Όρος, αλλά δεν είχε ευρέως διανεμηθεί μέχρι πάνω από πενήντα χρόνια αργότερα.

Εκκλησία της Sveta Troitsa

Η Εκκλησία της Sveta Troitsa, στη νότια πλευρά της πλατείας Vazrazhdane, ξεκίνησε από τους εμπόρους του Μπάνσκο που πλήρωσαν έναν τοπικό υπάλληλο να δηλώσει ότι μια θαυματουργή εικόνα είχε ανακαλυφθεί στην περιοχή (η οποία χαρακτήριζε την περιοχή ως «ιερή γη» κατάλληλη για ένα χριστιανικό τόπο λατρείας). Ένας τοίχος ανυψώθηκε έπειτα για να κρύψουν οι κάτοικοι τη διεύρυνση της εκκλησίας πέρα από το μέγεθος που έχει καθοριστεί από τους Οθωμανικούς υπαλλήλους – για την οποία ο δήμαρχος του Μπάνσκο φυλακίστηκε για πέντε χρόνια. Η προκύπτουσα δομή είναι ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια στη Βουλγαρία εκτός Σόφια.

Οικία – Μουσείο Neofit Rilski

Πίσω από την Εκκλησία της Sveta Troitsa βρίσκεται η οικία – μουσείο Neofit Rilski το οποίο μνημονεύει μια άλλη βασική προσωπικότητα του 19ου αιώνα, η οποία συνέβαλε στην αναζωπύρωση της βουλγαρικής παιδείας και της εκκλησιαστικής ζωής, ο Neofit Rilski. Γεννημένος στο Μπάνσκο το 1793, γιος του τοπικού ιερέα, ο Rilski σκόπευε να συμμετέχει σε ένα από τα τοπικά στούντιο αγιογραφίας μέχρι που μια επίσκεψη στη Ρίλα τον γέμισε με ενθουσιασμό για τη μοναστική ζωή. Το μουσείο κατέχει νόμιμα διδακτική επίδειξη φωτογραφιών και βουλγαρικά κείμενα που περιγράφουν την καριέρα του Rilski.

Μουσείο Εικονισμάτων

Λίγο έξω από τη βορειοανατολική πλευρά της πλατείας Vazrazhdane βρίσκεται το Rilski Metoh, το οποίο έχει αναστηλωθεί σε Ορθόδοξη Εκκλησία και είναι και πάλι μια γυναικεία μονή συνδεδεμένη με το Μοναστήρι της Ρίλα. Ωστόσο, το κτίριο εξακολουθεί να περιέχει ένα Μουσείο Εικονισμάτων από την κομμουνιστική εποχή, παρουσιάζοντας τα επιτεύγματα των αγιογράφων του Μπάνσκο του 19ου αιώνα.

Σπίτι Velyanov

Λίγα λεπτά με τα πόδια νότια από την πλατεία Vazrazhdane, η Velyanova Kashta (Σπίτι Velyanov), στην Velyan Ognev, είναι ένα χαρακτηριστικό πέτρινο σπίτι της Βουλγαρίας, γεμάτο με έπιπλα και χαλιά του 19ου αιώνα, προσφέροντας μια καλή ιδέα για το πώς ζούσαν κάποτε οι εύποροι πολίτες του Μπάνσκο.

Εκκλησία της Sveta Bogoroditsa

Πέρα από την πόλη, ανατολικά από το σταθμό των τρένων βρίσκεται η Εκκλησία Sveta Bogoroditsa χτισμένη στις αρχές του 19ου αιώνα. Η εκκλησία είναι μια ατμοσφαιρική, ημιβυθισμένη δομή δίπλα από το νεκροταφείο της πόλης. Σήμερα, οι περισσότεροι από τους θησαυρούς της εκκλησίας, έχουν μεταφερθεί στο Μουσείο Εικονισμάτων.

Πρόσβαση & Πληροφορίες
Η συνολική απόσταση από Θεσσαλονίκη είναι 215 χλμ. Ο δρόμος στο έδαφος της Βουλγαρίας ήταν σαν παλιά εθνική οδός. Προσοχή μόνο στους Βούλγαρους γιατί οδηγούν σαν τρελοί. Ωστόσο Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καθαρ΄ζει συχνά το δρόμο και τα μηχανήματα ρίχνουν συνέχεια αλάτι και άμμο. Στα σύνορα είναι αρκετή η επίδειξη τας αστυνομικής σας ταυτότητας (νέας μορφής) ή φυσικά διαβατήριο σε ισχύ.

Στο Μπάνσκο υπάρχουν αρκετά καταστήματα με είδη ένδυσης σε πολύ καλές τιμές. Κάθε Κυριακή γίνεται το υπαίθριο παζάρι στην κεντρική πλατεία όπου θα βρείτε πολλά πράγματα αλλά μέτριας ποιότητας. Υπάρχουν επίσης μαγαζιά με σουβενίρ, ξυλόγλυπτα και αντίκες.

Το νόμισμα της χώρας είναι το λέβα το οποίο σε ισοτιμία είναι 1 ευρώ = 1,85 έως 1,95 λέβα (πχ.50 λέβα είναι περίπου 25 ευρώ). Ανταλλακτήρια υπάρχουν στην κεντρική πλατεία του Μπάνσκο καθώς επίσης και στη βάση του κεντρικού τελεφερίκ. Ωστόσο οι περισσότερες συναλλαγές σας στην περιοχή μπορούν άνετα να πραγματοποιηθούν και με ευρώ, απλά θέλει προσοχή γιατί τυχόν ρέστα πιθανόν να σας επιστραφούν σε λέβα και μάλιστα με όφελος του καταστηματάρχη!

Η ώρα Βουλγαρίας είναι ίδια με την ώρα Ελλάδας

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άρθρα που μπορεί να σε ενδιαφέρουν

HEALTH

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day) και είναι αφιερωμένη στην προσπάθεια για έναν πιο δίκαιο κόσμο και...

ACTION CAMERAS

Περιγραφή Η THETA SC2 παρέχει βελτιωμένη καταγραφή βίντεο, σε ανάλυση 4K και έξυπνες λειτουργίες βελτιστοποίησης εικόνας. Η λειτουργία Face Mode ανιχνεύει πρόσωπα που βρίσκονται...

HEALTH

Η άθληση είναι συνώνυμο του υγιεινού τρόπου ζωής. Αυτό είναι απολύτως λογικό καθώς τα οφέλη για την υγεία μας είναι πάρα πολλά. Η γυμναστική...

NEWS

Πρωταθλητής Ελλάδας αναδείχθηκε ο Γιάννης Αντωνίου στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Α/Γ του Αλπικού σκι και στο αγώνισμα της τεχνικής κατάβασης, που φιλοξενείται στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού,...

Return to Top ▲Return to Top ▲