Connect with us

Hi, what are you looking for?

SnowboardholicsSnowboardholics

ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Η ευεργετική επίδραση της ποδηλασίας στο σύγχρονο τρόπο ζωής!

Η ευεργετική επίδραση της ποδηλασίας στο σύγχρονο τρόπο ζωής!

Το ποδήλατο στη σύγχρονη εποχή κατέχει έναν ιδανικό τριπλό ρόλο. Αποτελεί άριστο μέσο μεταφοράς, ψυχαγωγίας και άθλησης.

Το ποδήλατο ως μεταφορικό μέσο

Ένα σύγχρονο ποδήλατο μπορεί να μεταφέρει ένα άτομο ή και περισσότερα καθώς και αντικείμενα μικρού έως μέτριου βάρους. Μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες 30-60 χιλιομέτρων/ώρα, ενώ ο αναβάτης μπορεί χωρίς ιδιαίτερο κόπο να αντεπεξέλθει σε ανηφορικές διαδρομές.

Σε σύγκριση με τα άλλα μεταφορικά μέσα, το ποδήλατο είναι πιο οικονομικό, έχει ελάχιστη συντήρηση, δεν είναι ρυπογόνο, δεν προκαλεί θόρυβο, μεταφέρεται εύκολα, παρκάρει παντού, ξεκινάει αμέσως, αποθηκεύεται εύκολα ενώ ο ποδηλάτης επιτυγχάνει καλύτερους ελιγμούς στην κυκλοφορία της πόλης.

Τέλος, το ποδήλατο είναι φιλικό για το περιβάλλον, αφού απαιτεί πολύ λίγες πρώτες ύλες για να κατασκευασθεί, δεν απαιτεί καύσιμα και δεν προκαλεί μποτιλιάρισμα.

Το ποδήλατο ως μέσο ψυχαγωγίας

Με το ποδήλατο μπορούν να πραγματοποιηθούν βραδινές έξοδοι, ημερήσιες εκδρομές μικρών και μεσαίων αποστάσεων αλλά και πολυήμερα ταξίδια σε άσφαλτο και χωματόδρομο.

Μπορεί κάποιος να κάνει ποδήλατο μόνος του και να βυθιστεί στις σκέψεις τους βρίσκοντας έτσι τη μοναδική ευκαιρία αυτοανάλυσης ή να ποδηλατεί με φίλους αυξάνοντας την κοινωνικότητά του. Το ποδήλατο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα δύο φύλα και όλες τις ηλικίες.

Το μικρό του βάρος και ο όγκος επιτρέπουν την φόρτωσή του σε αυτοκίνητο αλλά και την εύκολη και σχεδόν ανέξοδη μεταφορά του σε μέσα μαζικής μετακίνησης (πλοία, τραίνα, αεροπλάνα).

Το ποδήλατο ως μέσο άθλησης

Το ποδήλατο μαζί με το κολύμπι και το τρέξιμο, θεωρούνται τα πιο αερόβια αθλήματα. Με το ποδήλατο γυμνάζεται κυρίως το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, καθώς και οι μυς των ποδιών.

Μία μελέτη έδειξε ότι ακόμα και σε συνθήκες κυκλοφορίας σε μεγάλη πόλη (καυσαέρια, μποτιλιάρισμα) η συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα των ποδηλατιστών ήταν 10 φορές μικρότερη απ’ ότι σε επιβάτες και οδηγούς αυτοκινήτων.

Σχεδιασμός και εξοπλισμός ενός ποδηλάτου

Τα τελευταία χρόνια, η κατασκευή ποδηλάτων ελέγχεται και κατευθύνεται με επιστημονικά δεδομένα με σκοπό την ασφάλεια και άνεση του ποδηλάτη.

Ο σχεδιασμός ενός ποδηλάτου γίνεται πλέον με βάση ανθρωπομετρικά στοιχεία και εμβιομηχανικές μελέτες ώστε να αποφεύγονται σύνδρομα υπερκαταπόνησης του αναβάτη.

Είναι πλέον δεδομένο ότι δεν αγοράζουμε ένα ποδήλατο γιατί μόνο μας αρέσει το χρώμα και η εμφάνισή του αλλά αγοράζουμε εκείνο το ποδήλατο που είναι καλύτερα σχεδιασμένο στο σωματότυπό μας αλλά και στο είδος της ποδηλασίας που θέλουμε να κάνουμε, ενώ διατίθενται πλέον και ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση από ενσωματωμένες μπαταρίες τα οποία μπορούν να αγοραστούν από εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης ποδηλάτων.

Προβλήματα κατά την ποδηλασία και η λύση τους

ΣΥΜΠΤΩΜΑΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΛΥΣΗ
Άλγος πίσω από το γόνατοΠολύ υψηλή θέση σέλας
Άλγος στους αστραγάλουςΠολύ υψηλή θέση σέλας
Άλγος μπροστά από το γόνατοΠολύ χαμηλή ή πρόσθια θέση σέλας
Άλγος στα πλάγια του γόνατοςΚακή θέση ποδιού στα πεντάλ
Άλγος στα γόνατα γενικάΧρήση υψηλής ταχύτητας (ιδανικά: 70-100 πεταλιές/λεπτό)
Άλγος στον αυχέναΜεγάλο μήκος ποδηλάτου ή χαμηλό τιμόνι
Άλγος και αιμωδίες στα χέριαΑγκώνες σε πλήρη έκταση λόγω μεγάλου μήκους ποδηλάτου ή χαμηλού τιμονιού
Άλγος στους γλουτούςΑκατάλληλη σέλα ή παντελόνι ποδηλασίας

Συνοπτικά πλεονεκτήματα της χρήσης ποδηλάτου

  • Αύξηση κινητικότητας: σε αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση σε μηχανοκίνητη μετακίνηση, δεν μπορούν να οδηγήσουν αυτοκίνητο ή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στη μηχανοκίνητη μετακίνηση.
  • Ψυχαγωγία: μείωση στρες, βελτίωση της διάθεσης, ευεργετική δράση σε σώμα και πνεύμα, αύξηση αυτοεκτίμηση, απόλαυση φυσικών τοπίων και διαδρομών.
  • Κοινωνικότητα: το να ποδηλατείς στη γειτονιά σου είναι ένας πολύ καλός τρόπος να συναντήσεις τους γείτονες σου.
  • Οικονομία: μετακίνησης, συντήρησης και αποθήκευσης. Εξοικονόμηση εξόδων γυμναστηρίου.
  • Οικολογική συνεισφορά: με πολύ χαμηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Μειώνει την κατανάλωση ενέργειας τη ρύπανση του αέρα και την ηχορύπανση, επιβραδύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μειώνει τη κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη ρύπανση των υδάτων. Ένα ταξίδι 6 χιλιομέτρων γλυτώνει τον αέρα που αναπνέουμε από 6.5 κιλά ρύπους.
  • Περιορισμός κυκλοφοριακού χάους: προβλέψιμοι χρόνοι μετακίνησης, ευκολότερο και δωρεάν παρκάρισμα, μειώνει τη ζήτηση για χώρους παρκινγκ, ευελιξία στην κυκλοφοριακή συμφόρηση και μετακίνηση πόρτα- πόρτα.
  • Ιδανικό μέσο άθλησης: βελτιώνει την καρδιοαγγειακή υγεία, αυξάνει το μυϊκό τόνο, την οστική μάζα και καθαρίζει το δέρμα. Οι πιο υγιής άνθρωποι έχουν μικρότερα έξοδα υγείας. Οι νέοι ποδηλάτες μπορούν να περιμένουν να χάσουν 6 κιλά τον πρώτο χρόνο ποδηλασίας.

Συμβουλεύει ο κος Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλόπουλος, MD, MSc, PhD, FEBOT

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

more https://osteocare.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άρθρα που μπορεί να σε ενδιαφέρουν

HEALTH

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (World Health Day) και είναι αφιερωμένη στην προσπάθεια για έναν πιο δίκαιο κόσμο και...

ACTION CAMERAS

Περιγραφή Η THETA SC2 παρέχει βελτιωμένη καταγραφή βίντεο, σε ανάλυση 4K και έξυπνες λειτουργίες βελτιστοποίησης εικόνας. Η λειτουργία Face Mode ανιχνεύει πρόσωπα που βρίσκονται...

HEALTH

Η άθληση είναι συνώνυμο του υγιεινού τρόπου ζωής. Αυτό είναι απολύτως λογικό καθώς τα οφέλη για την υγεία μας είναι πάρα πολλά. Η γυμναστική...

NEWS

Πρωταθλητής Ελλάδας αναδείχθηκε ο Γιάννης Αντωνίου στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Α/Γ του Αλπικού σκι και στο αγώνισμα της τεχνικής κατάβασης, που φιλοξενείται στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού,...

Return to Top ▲Return to Top ▲