Snowboarding, Ski, Bike & MoreSPLITBOARD: Skin it, Climb it, Ride it!

0
Posted Μαρτίου 28, 2014 by Lampridis Athanasios in SNOWBOARD

Το σχετικά υψηλό κόστος απόκτησης ενός splitboard, έπαψε να είναι ανασταλτικός παράγοντας στο να μετατρέψεις ένα «σανίδι» που είχες μόνο για πούδρες (μεγάλο και φαρδύ) σε split. Εν αρχή ήταν το Ski ο τρόπος να απολαμβάνουμε τα χιονισμένα πεδία στα βουνά, ώρες ατελείωτης απόλαυσης, χαράς και γλυκιάς κούρασης που μόνο ένα σπορ στη φύση μπορεί να σου δώσει.

Το ski ακολούθησε αργότερα ένα άλλο σπορ το snowboard, εμπνευσμένο από το skate και το surf.

Έγινε γρήγορα δημοφιλές λόγω του ότι είναι σαφώς ευκολότερο από το ski, το οποίο σαν πιο ολοκληρωμένο και πιο τεχνικό είναι αρκετά πιο δύσκολο, ειδικά αν θέλεις να έχεις πεδίο όλο το βουνό και όχι μόνο τις πίστες. Αυτό για το snowboard είναι παιχνιδάκι, πίστες, πούδρες, απότομες κλίσεις απ’ όλα! Απ’ όλα;

Υπάρχει ένα βασικό μειονέκτημα έναντι του ski, το snowboard είναι μόνο για να κατεβαίνει και αυτό του στερεί τη δυνατότητα της μεγάλης βόλτας σε παρθένα μέρη όπου έχεις να κινηθείς ευθεία και ανηφορικά, τα δύο πόδια σ’ ένα σανίδι και η έλλειψη μπατόν το κάνουν αδύνατο σε αντίθεση με το ορειβατικό ski όπου βάζοντας τις ειδικές συνθετικές ταινίες κάτω από τα πέδιλα, μπορείς να πας παντού!

Οι ειδικές συνθετικές ταινίες είναι γνωστές ευρέως σαν «φώκιες» λόγο του ότι στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν δέρμα φώκιας για αυτό το σκοπό, γιατί μπορούσαν να κινούν τα πέδιλα εμπρός σύμφωνα με την φορά της κοντής και σκληρής τρίχας αλλά δεν πήγαιναν πίσω γιατί οι τρίχες εμπόδιζαν την ανάποδη κίνηση στο χιόνι.

Όλα αυτά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του΄90 όπου και δημιουργήθηκε το πρώτο splitboard, ένα snowboard για backcountry όπως λέγεται, η κίνηση σε οποιοδήποτε αποκομμένο πεδίο, ανηφορικό ή μεικτό.

Ένα snowboard όπου μπορείς να βγάλεις τις δέστρες οι οποίες είναι ο βασικός σύνδεσμος των δύο μερών, να το χωρίσεις σε δύο μέρη σαν τα πέδιλα του ski, να βάλεις τις δέστρες μια σε κάθε πέδιλο, τις φώκιες στο κάτω μέρος και με τη χρήση δύο τηλεσκοπικών μπατόν να ξεκινήσεις πορεία ή την ανάβαση για εκείνη την απάτητη πλαγιά !!! 

Δειλά δειλά όλο και περισσότεροι κατασκευαστές έβαλαν ένα splitboard στη γκάμα τους μέχρι που ένας από αυτούς, η αμερικανική Voile (http://www.voile.com) έβγαλε στην παραγωγή και ένα kit για να μετατρέψεις το δικό σου snowboard σε splitboard. 

Έτσι το σχετικά υψηλό κόστος απόκτησης ενός splitboard έπαψε να είναι ανασταλτικός παράγοντας και έτσι εύκολα αποφασίζεις να μετατρέψεις ένα «σανίδι» που είχες μόνο για πούδρες (μεγάλο και φαρδύ) σε split.
Προϋπόθεση για τη μετατροπή είναι το σανίδι να είναι wood core, δηλαδή ο πυρήνας και η βάση του να είναι ξύλο και όχι αφρώδες συνθετικό υλικό που έχουν συνήθως τα φθηνά snowboards.
Το επόμενο βήμα είναι η αγορά του kit από το internet, αλλά προσοχή για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις προτιμήστε ευρωπαϊκά μαγαζιά και όχι από Αμερική γιατί το τελωνείο παραμονεύει και θα βρεθείτε να το πάρετε κανένα 100σταρικο ακριβότερα απ’ ότι από Ευρώπη. Το κιτ μπορείτε να το βρείτε πχ. από το Blue Tomato ( http://www.blue-tomato.com/en-GR/ ) για παράδειγμα γύρω στα 300 ευρώ μαζί με τις φώκιες.

TIPS
Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα είναι το κόψιμο του snowboard. Mπορείτε να το κόψετε με ένα δισκοπρίονο. Μετά από αυτό με την βοήθεια των αυτοκόλλητων πατρόν που υπάρχουν στο κιτ σημαδεύεις και κάνεις τις τρύπες που χρειάζονται. Προσοχή θέλει στην θέση που θα υπολογίσουμε τις δέστρες μας μια και ανταποκρίνεται στην στάση που θα έχουμε κατά την κατάβαση, την οποία δεν θα μπορούμε να αλλάξουμε μετά.

Ένα σημαντικό βήμα είναι το ακόλουθο: η εσωτερική πλευρά της σανίδας, εκεί που την έχουμε κόψει θα πρέπει να την περάσουμε με ένα ειδικό βερνίκι για να προστατέψουμε το εκτεθειμένο ξύλο από το νερό και την υγρασία, αυτό θα γίνει με ένα ειδικό βερνίκι το οποίο πρέπει να είναι και ελαστικό.

Το ΟRYLAND VG63 είναι ένα ελαστικό βερνίκι ξύλου διαφανές. Θα χρειαστεί 2 με 3 χέρια πέρασμα και αρκετό χρόνο να στεγνώσει καλά. Τέλος συναρμολογούμε όλα τα εξαρτήματα στα πέδιλα και στους συρταρωτούς πάτους τις δέστρες.

Κατασκευαστικά είμαστε έτοιμοι, λίγη μελέτη και δοκιμή στην ένωση και τον διαχωρισμό των 2 μερών καθώς και στην τοποθέτηση – αφαίρεση φώκιας και θα είμαστε έτοιμοι για την πρώτη δοκιμή. Σαν δυσκολία κατασκευής είναι το ότι είναι μέτρια, αν εξαιρέσουμε το κόψιμο της σανίδας, το οποίο καλό θα είναι να κάνει ειδικός. Τώρα αν δεν πιάνουν τα χέρια σας… καλύτερα πάρτε ένα έτοιμο.

Προσοχή! Το βουνό αν και παίζουμε εκεί δεν είναι παιχνίδι, απαιτεί σεβασμό και γνώσεις για να είμαστε ασφαλείς.

Αν χρησιμοποιήσουμε το splitboard για ανάβαση θα πρέπει να έχουμε βασικές γνώσεις πρόγνωσης καιρού και χειμερινού βουνού, να έχουμε μαζί μας πιολέ και κραμπόν (για μπότες του snowboard) για να περάσουμε ή να απομακρυνθούμε από τυχόν παγωμένο πεδίο που μπορεί να βρεθούμε, μην ξεχνάτε στον πάγο δεν πιάνει τίποτα και είναι πολύ εύκολο να γίνει ατύχημα ειδικά αν οι κλίσεις είναι μεγάλες.

Ας απολαύσουμε λοιπόν το αγαπημένο μας βουνό με ασφάλεια!

πηγη:http://www.skimag.gr


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response

(required)Return to Top ▲Return to Top ▲