Snowboarding, Ski, Bike & Moreinterview : Δημήτρης Αντωνιάδης

0
Posted Μαρτίου 26, 2015 by Lampridis Athanasios in ADVERTORIAL
20140921_162014

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΣ ΤΗΝ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΟ MTB ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΦΘΑΣΕΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ?

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να κάνω ποδήλατο, ήμουν μόνο πάνω σε ΜΤΒ. Μπορεί να έχω αυτή την ιδιαίτερη έλξη για το mountain bike, ίσως γιατί μεγάλωσα σε μια περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη, πάνω σε βουνό και με χωματόδρομους παντού. Το ποδήλατο το είχα για χόμπι, μέχρι που μπήκα στην κατηγορία εφήβων και από εκεί και μετά κόλλησα το μικρόβιο του πρωταθλητισμού. Από το 2010 είμαι μέλος της εθνικής ομάδας ΜΤΒ, το 2012 ήμουν στην Protek, και από το 2014 είμαι πλέον στην SMF TEAM και στην Sp tableware για αγώνες δρόμου…

ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ MTB ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ?

Το ΜΤΒ, πέρα από καλό καρδιοαναπνευστικό σύστημα και δύναμη, χρειάζεται στρατηγική και πολύ καλή τεχνική. Όταν σε έναν αγώνα έχεις ανέβει ένα βουνό στα όρια σου και έρθει η στιγμή για τα κατηφορικά μονοπάτια, τότε θέλει αυτοσυγκέντρωση και σωστή τεχνική οδήγησης. Διότι  με την κούραση και την πίεση γίνονται πολλά λάθη, που μπορεί πολλές φορές να κοστίσουν. Άλλη μία ιδιαιτερότητα του αθλήματος είναι ότι τα εδάφη στις αγωνιστικές διαδρομές και οι καιρικές συνθήκες είναι διαφορετικές από μέρος σε μέρος …

ΣΕ ΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ MTB Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ? 

Συνυπάρχουν απόλυτα!  Η ψυχολογία και η πνευματική διάσταση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, αν το σώμα και το πνεύμα συνυπάρξουν σωστά μέσα σε έναν αγώνα, επόμενο είναι να ακολουθήσει και το καλό αποτέλεσμα.

ΠΟΣΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΣΟΥ ΑΠΟΡΡΟΦΑ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΣΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ? ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ?

IMG_5771807104230Ένας επαγγελματίας ποδηλάτης πρέπει 12 μήνες το χρόνο να είναι ενεργός. Καθημερινά κάνω προπόνηση από 3- 6 ώρες ανάλογα την περίοδο που βρίσκομαι. Τον χειμώνα πολλές φορές κάνω προπόνηση δυο φορές τη μέρα, συνδυάζοντας το ποδήλατο με βάρη, τρέξιμο, κολύμπι, ασκήσεις ισορροπίας κλπ.

Όλο αυτό σ’ έναν μπορεί να ακούγεται υπερβολικό και καταπιεστικό, όπως επίσης ότι κοιμάμαι από τις 10 -11 το βράδυ και οι βραδινές έξοδοι είναι πολύ περιορισμένες.

Αλλά, όταν έχεις έναν στόχο και όταν το κάνεις γιατί το θέλεις και όχι γιατί πρέπει, τότε είσαι στο σωστό δρόμο …

ΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΠΙΘΑΝΩΣ ΕΝΑΣ ΑΘΛΗΤΗΣ ΤOY MTB?

Όπως και σε όλα τα αθλήματα έτσι και οι αθλητές του ΜΤΒ αντιμετωπίζουν μυϊκούς τραυματισμούς, υπερκόπωση (από λάθος προπονήσεις κ.α.). Κάνοντας όμως ΜΤΒ σημαίνει ότι κατεβαίνεις μονοπάτια με μεγάλες ταχύτητες ή δύσκολα κομμάτια με πολλές πέτρες ή ρίζες, πράγμα το οποίο προσθέτει επιπλέον κινδύνους για πιθανό τραυματισμό. Γι’ αυτό, όλα θέλουν προσοχή και μέτρο…

ΣΕ ΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΠΡΟΠΟΝΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΟΥ? 

Προπονούμαι στις περιοχές και στα βουνά γύρω από τη Θεσσαλονίκη, πχ. Σειχ Σου, Χορτιάτη,  Κουρί κ.α. Η προπόνηση είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι, θα αναφερθώ περιληπτικά.

Τον χειμώνα οι προπονήσεις είναι πολύωρες και σε χαμηλούς ρυθμούς, ενώ παράλληλα κάνω βάρη.. όσο πλησιάζεις στους αγώνες-στόχους μειώνω τον όγκο προπόνησης και τα βάρη και αυξάνω την ένταξη. Η προπόνηση στην αγωνιστική περίοδο έχει πολλές διαλειμματικές ασκήσεις.

ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΥ ΣΕ ΦΟΒΙΣΕ?

Όχι, δεν υπήρξε ποτέ αγώνας που να με φόβισε… Πάντα όταν τρέχω σκέφτομαι θετικά και ότι πάω για να κερδίσω και όχι για να επιβιώσω μέσα σε »τέρατα».

ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΣΧΗΜΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΡΙΕΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ? 

Όχι, ποτέ ! Και εύχομαι να συνεχιστεί έτσι…

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΒΟΥΝΟΥ Η ΔΡΟΜΟΥ? ΤΙ ΠΡΟΤΙΜΑΣ?

Ποδηλασία mountain bike (βουνού) χωρίς σκέψη!!  Όχι ότι δεν μου αρέσει η ποδηλασία δρόμου, απλά για το MTB έχω πολλά όνειρα για το μέλλον και το έχω μέσα στο αίμα μου.

ΜΕ ΤΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΘΑ ΣΕ ΔΟΥΜΕ ΤΟ 2015? ΠΟΙΟ ΘΑ ΘΕΛΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΟΥ? 

Το ποδήλατο με το οποίο θα αγωνίζομαι το 2015 θα είναι το Ideal racepro 29r, εξοπλισμένο με τη σειρά περιφερειακά procarbon και ελαστικά της kenda. Για εμένα δεν υπάρχει ποδήλατο που θα ήθελα να έχω. Όλα μου κάνουν, αρκεί να έχουν κορυφαία σειρά όπως η XTR  CARBON, ρόδες και να είναι κοντά στα 9kg.

ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟ? 

Ποτέ … Ίσως συμβαίνει το αντίθετο γιατί το να ακολουθείς τη ζωή ενός ποδηλάτη  δεν είναι και εύκολο.

ΠΟΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ ΩΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΓΙΑ ΜΤΒ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ?

Όταν κάνω ΜΤΒ προτιμώ να πηγαίνω στον Χορτιάτη και για συμπλήρωμα στο Κουρί. Σε αυτά τα βουνά είναι οι αγαπημένες μου διαδρομές…

PSX_20150305_231200ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΓΩΝΩΝ ΜΤΒ? 

Μπορεί πολλές φορές να έχουν την όρεξη να φτιάξουν κάτι καλό αλλά δεν υπάρχουν γνώσεις. Στην Ελλάδα πολύ σπάνια ένας αγώνας xco  είναι όπως πρέπει. Πάντως σιγά σιγά υπάρχει βελτίωση.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΣΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ?

1ος Βαλκανιονίκης 2012, 2013, 2014

3ος Baku European olympic games test event 2014

2 Πανελλήνιο πρωτάθλημα ΜΤΒ 2012, 2013, 2014 (1ος στη κατηγορία U23)

1ος Πανελλήνιο πρωτάθλημα ΜΤΒ εφήβων 2010

ΠΟΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΙΩΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ?

Όσο οι συνθήκες μου επιτρέπουν να κάνω προπόνηση, νιώθω πάντα έτοιμος.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙΣ ?

Τα σχέδια μου είναι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες, όπως και ένα πολύ καλό συμβόλαιο σε μια επαγγελματική ομάδα ΜΤΒ, που θα μου προσφέρει ότι χρειάζομαι για να φτάσω εκεί που θέλω. Όσο για το μακρινό μέλλον σίγουρα θέλω να μείνω μέσα σε αυτόν τον κλάδο, αλλά μέχρι τότε κανείς δεν ξέρει…

Η συνέντευξη δόθηκε στον κ. Αθανάσιο Λαμπριδη, αποκλειστικά για το snowboardholics.gr


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response

(required)Return to Top ▲Return to Top ▲