Connect with us

Hi, what are you looking for?

SnowboardholicsSnowboardholics

ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Οδηγίες για πλύσιμο ποδηλατικών ρούχων

Τα ποδηλατικά ρούχα είναι μια επένδυση, η οποία θέλει την ανάλογη συντήρηση ώστε να διατηρηθούν σαν καινούρια πολλά χρόνια. 

Η φροντίδα τους δεν είναι μια ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία. Θα πρέπει όμως να δώσουμε την κατάλληλη προσοχή, ώστε να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα κατά την διάρκεια του πλυσίματος τους, καθώς και από εναπομείναντα κατάλοιπα οσμών ή απορρυπαντικών.

Οι ακόλουθες συμβουλές είναι γενικές οδηγίες για το πώς να καθαρίσετε αποτελεσματικά  τα ποδηλατικά σας ρούχα, έτσι ώστε να ‘λειτουργούν’ αποτελεσματικά, να  μυρίζουν καλύτερα και να διατηρηθούν περισσότερο καιρό.

Πλύσιμο

1. Προετοιμασία ρούχου για πλύσιμο

Πριν βάλετε το ποδηλατικό σας ρούχο στο πλυντήριο (ή πριν το πλύνετε στο χέρι), για να γίνει ο καθαρισμός πιο αποτελεσματικός, ακολουθήστε τα παρακάτω:

α) Γυρίστε το ρούχο από τη μέσα μεριά και ρυθμίστε το πρόγραμμα του πλυντηρίου για πρόπλυση.  Αφήστε το να μουλιάσει με το κατάλληλο απορρυπαντικό ώστε να αφαιρεθούν λεκέδες και οσμές.

β) Εάν έχετε Bib σορτς (με τιράντες), καλό είναι να το τοποθετήσετε μέσα σε διχτάκι ρούχων πριν το βάλετε στο πλυντήριο. Αυτό θα κρατήσει τις τιράντες από το να τυλίγονται γύρω από τον κάδο του πλυντηρίου σας,  ώστε να μην τεντώνονται οι τιράντες και χαλάσουν.  

2. Οδηγίες πλυσίματος

Εάν χρησιμοποιήσουμε πλυντήριο ρούχων θα πρέπει να προσέξουμε:

α) να μην χρησιμοποιήσουμε μαλακτικό ρούχων. Το μαλακτικό περιέχει σιλικόνες που εισχωρούν στις ίνες του ρούχου και καταστρέφουν την λειτουργικότητα του. Γενικά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μαλακτικό ρούχων δεν το χρησιμοποιούμε για όλα τα ρούχα και ιδιαίτερα τα αθλητικά ρούχα και τα υφάσματα με μικρο- ίνες.

β) Θα πρέπει να αποφύγουμε το στύψιμο των ρούχων. Οι πολλές στροφές  του πλυντηρίου μπορεί να το ξεχειλώσουν και μετά να μην εφαρμόζει πάνω μας όπως τις πρώτες φορές

γ) Επίσης θα πρέπει να αποφύγουμε κάθε είδους στεγνωτήριο

Μόλις τελειώσετε με το πλύσιμο,  κρεμάστε τα ρούχα σας έξω και αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα. Πολλά είδη της ποδηλασίας, ειδικά τα υφάσματα από μαλλί και τα συνθετικά, μπορεί να καταστραφούν αν μπουν σε στεγνωτήριο. Μπορεί το μαλλί να συρρικνωθεί και να χάσει την ελαστικότητα του, ιδιαίτερα στα σορτς και τα κολάν στα σημεία των ποδιών και της μέσης. Επιπλέον, πολλοί τύποι συνθετικών ρούχων στεγνώνουν γρήγορα και δεν χρειάζονται στεγνωτήριο.

Αν βάλετε τα συνθετικά σας ρούχα μέσα σε ένα διχτάκι ρούχων, αυτό θα σας βοηθήσει κατά το τέλος του πλυσίματος να το ξεχωρίσετε απο τα υπόλοιπα ρούχα.

Το ιδανικότερο είναι να γίνει πλύσιμο στο χέρι σε χαμηλή θερμοκρασία με απλό σαπούνι, στύψιμο στο χέρι και στέγνωμα στο αέρα.

Συντήρηση

3. Μην αφήνετε τα ρούχα σας να μείνουν βρεγμένα

 Ας πούμε ότι επιστρέφετε από μια βόλτα, στάζοντας από ιδρώτα. Τι κάνετε; Αφαιρείτε τα ρούχα σας και τα ρίχνετε στο καλάθι με τα άπλυτα. Το πιο πιθανό είναι ότι εκεί θα παραμείνουν στριμωγμένα με άλλα ρούχα και μουλιασμένα  μέχρι να τα πλύνετε μαζί με τα υπόλοιπα ρούχα σας.

Εάν δεν μπορείτε να τα πλύνετε αμέσως, τουλάχιστον, κρεμάστε τα ρούχα σας να στεγνώσουν στον αέρα. Αυτό βοηθάει σε δύο θέματα:

  • Πρώτον, η φανέλα και το σορτς σας δεν στριμώχνονται μέσα σε τυχόν βρωμιές και ούτε επιτρέπεται στον ιδρώτα και τις οσμές να δημιουργήσουν βακτηρίδια και να εισχωρήσουν και να ενσωματωθούν στο υλικό του ρούχου.
  • Δεύτερον, ο αέρας που κυκλοφορεί γύρω από τα ρούχα, όχι μόνο συνεισφέρει στο γρηγορότερο στέγνωμα του ρούχου και στην αποφυγή μυρωδιών, αλλά βοηθά να στεγνώσει και να διαλύσει τις μυρωδιές που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της διαδρομής σας. Κάτι το οποίο θα βοηθήσει στη διαδικασία πλυσίματος, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Μην ξανά φοράτε τα χρησιμοποιημένα ποδηλατικά σας ρούχα.

Αυτό μπορεί να είναι προφανές, αλλά δεν θα πρέπει να ξαναφοράμε  τα χρησιμοποιημένα μας ρούχα χωρίς να έχει προηγηθεί πλύσιμο τους.

Μερικές φορές υπάρχει ο πειρασμός να χρησιμοποιήσουμε το σορτς και τις μπλούζες πάλι για άλλη μια μέρα, ειδικά αν έχουμε οδηγήσει μόνο για μια δύο ώρες και δεν έχουμε ιδρώσει πάρα πολύ.

Αυτό δεν είναι καλή πρακτική γιατί η οσμή που προκαλείται από τα βακτήρια, συνεχίζει να είναι παρούσα, ακόμη και αν ο ιδρώτας ως επί το πλείστον έχει εξατμιστεί κατά την διάρκεια της διαδρομής.

Εάν δεν πλυθεί το  ρούχο, τότε η βρώμα εγκαθίσταται σαν στρώση πάνω στο υλικό του, και όταν το ρούχο ξαναχρησιμοποιηθεί η παλιά μυρωδιά ξαναβγαίνει στην επιφάνεια πιο έντονα.

Επίσης, εάν φορέσετε το ίδιο σορτς συνέχεια για μερικές ημέρες στη σειρά, τα βρώμικα μαξιλαράκια (pads/ chamois)  μπορούν να οδηγήσουν σε εξανθήματα και τριβές χάρη στα βακτήρια που συσσωρεύονται εκεί.

podilato.com.gr

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: To πλύσιμο ποδηλατικών ρούχων « Ποδηλατικός Όμιλος Δράση

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άρθρα που μπορεί να σε ενδιαφέρουν

Return to Top ▲Return to Top ▲