Snowboarding, Ski, Bike & MoreΤο αρχαιότερο ΝΕΟ σπορ…

0
Posted Φεβρουαρίου 13, 2013 by Sermo in SKI
Super_G

Μια φορά κι έναν καιρό.. στη Νορβηγία, κάθε Κυριακή στην επαρχία του Telemark’ (σε μια κωμόπολη με το όνομα Morgedal) ομάδες της τοπικής κοινωνίας οργάνωναν έναν ιδιόμορφο αγώνα στη χιονισμένη ύπαιθρο. Ο αγώνας αυτός, που διοργανωτές ήταν νέοι ξυλοκόποι και κυνηγοί, είχε στόχο να βελτιώσουν την ικανότητα τους στις μετακινήσεις στο χιόνι, πάνω σε δύο κομμάτια ξύλο, όπου τοπικοί ξυλουργοί κατασκεύαζαν. Η εκδήλωση αυτή, σκοπό είχε την ανάπτυξη ενός τρόπου ταχύτερης κίνησης στη «βιοποριστική» τότε διαδικασία του κυνηγιού…αλλά κ φυσικά για να εντυπωσιάσουν το γυναικείο πληθυσμό!

Γεγονός είναι βέβαια, ότι το σκι δεν δοκιμάστηκε για πρώτη φορά τις μέρες εκείνες (πριν από 150 περίπου χρόνια). Οι πρώτοι καταγεγραμμένοι αγώνες σκι, έγιναν το 1767 από μονάδες του Νορβηγικού Στράτου και αργότερα το 1843 πραγματοποιούνται οι πρώτοι ανοιχτοί προς το κοινό αγώνες σκι. Βάση όμως επιστημονικών ενδείξεων (τοιχογραφίες σε σπηλιές και απολιθώματα χιονοπέδιλων) η ιστορία του σκι αναπτύσσεται πριν 5.000 χρόνια. Στους αγώνες του 1866 στο Morgedal, ο 42χρονος αγρότης με το όνομα Sondre Norheim εντυπωσίασε αθλητές και θεατές, όταν κέρδισε την πρώτη θέση στον αγώνα με μια ιδιόμορφη τεχνική ακροβατικού που χρησιμοποίησε κατά την διάρκεια των στροφών κατάβασης. Η τεχνική αυτή περιγράφεται ως ένα είδος άλματος που εκτελούσε κατά την διάρκεια της στροφής, επιτρέποντας όμως στον αναβάτη να διατηρήσει την ισορροπία του. Μια επανάσταση για την εποχή ξεκινούσε!

Η ικανότητα του στη συγκεκριμένη τεχνική, τον έκανε σύντομα γνωστό στην περιοχή, μιας και έδειχνε ιδιαίτερη οικειότητα στη χρήση των σκι γλιστρώντας στο χιόνι. Το telemark (free-heel skiing) γεννήθηκε και ο Sondre Norheim ήταν πλέον ο πατέρας της σύγχρονης μορφής του σκι!

Η εισαγωγή του telemark και του σλάλομ στην κεντρική Ευρώπη έγινε γύρω στο 1900, όπου Νορβηγοί εκπαιδευτές κατέκλυσαν τα Αλπικά βουνά και αργότερα τα Αμερικάνικα για την διάδοση του. Με την ανάπτυξη όμως της σημερινής μορφής του Αλπικού σκι “fixed-heel” (όπου θεωρητικά και πρακτικά είναι πολύ πιο απλό), το telemark – ως πιο απαιτητικό σωματικά και τεχνικά στυλ – περιθωριοποιήθηκε πίσω στην Νορβηγία και πάλι. Αυτό κράτησε μέχρι το 1970, όταν στη Βόρεια Αμερική/Καναδά γεννήθηκε και πάλι το ενδιαφέρον για telemark, όπου και άρχισαν να αναπτύσσονται οι συγκεκριμένες πλέον τεχνολογίες του εξοπλισμού στις μπότες, δέστρες, πέδιλα και αξεσουάρ.

Σήμερα, πάνω από 30 χώρες σε όλο το κόσμο πραγματοποιούν οργανωμένες δραστηριότητες και αγώνες telemark, καθώς επίσης, τελευταία γίνονται διαπραγματεύσεις στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΙΟC) για να οριστεί και ως επίσημο άθλημα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς.

Στην Ελλάδα, δειλά βήματα για την προώθηση του telemark, έγιναν είτε από Νορβηγούς χιονοδρόμους που κατά καιρούς βρέθηκαν στη χώρα μας, είτε από Έλληνες χιονοδρόμους που αποφάσισαν για λόγους πρόκλησης στην ιδιομορφία της τεχνικής, είτε για ρομαντικούς/ιστορικούς λόγους παράδοσης να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Σήμερα, οι telemarkers στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τους 15-25, μια μικρή αλλά ιδιαίτερα δομημένη παρέα που πρόθυμα θα δείξει τις πρακτικές της τεχνικής σε οποιονδήποτε το ζητήσει.

Το telemark παραμένει η θεμελιώδης τεχνική της παγκόσμιας χιονοδρομίας, με αξιοσημείωτα λιγότερους φίλους αλλά και εμπορική προώθηση από την πιο γνωστή σε όλους “fixed heel” τεχνική του αλπικού σκι, εντούτοις, η «χορευτική» του οπτική απόδοση είναι σίγουρα εντυπωσιακή. Μάλιστα, σήμερα πολλοί παράγοντες του χώρου το αποκαλούν σαν «το αρχαιότερο νέο σπορ..», όπως επίσης και ως «τη ρυθμικότερη και πιο ανάλαφρη τεχνική που κάποιος μπορεί να κατέβει μια χιονισμένη πλαγιά».

Σίγουρα πάντως αξίζει η προσπάθεια!

source: http://www.skimag.gr


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response

(required)Return to Top ▲Return to Top ▲