Snowboarding, Ski, Bike & MoreΟ καλύτερος φίλος στο χιόνι!

1
Posted Δεκεμβρίου 9, 2012 by Sermo in VET
siberian-husky

Ο σκύλος Husky κατάγεται από την Ανατολική Σιβηρία, όπου οι σκύλοι της φυλής αυτής χρησιμοποιούνταν από νομάδες για να έλκουν έλκυθρα, ως κυνηγόσκυλα και ως φύλακες. Στις αρχές του 20ου αιώνα(1909), λίγοι σκύλοι Husky μεταφέρθηκαν από τη Σιβηρία στην Αλάσκα, όπου έλαβαν μέρος σε αγώνες έλξης ελκύθρων και νίκησαν εκείνους της φυλής Σπιτς  που ζουν στις περιοχές αυτές των πόλων και είναι πιο μεγαλόσωμοι και άγριοι. Έκτοτε έγιναν πολύ δημοφιλείς! Τα Huskies Σιβηρίας προσέφεραν σημαντική βοήθεια στην Αρκτική Αναζήτηση του στρατού και στη Μονάδα Διάσωσης της Διοίκησης αεροπορικών μεταφορών κατά τη διάρκεια του Β “Παγκοσμίου Πολέμου και στις αποστολές Byrd Ανταρκτικής.

Σήμερα  παραμένει ένας σκύλος δραστήριος και  ενεργητικός, με χαρακτηριστικό ταμπεραμέντο, πολύ αντοχή και δύναμη και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός σε ψυχρά κλίματα και αντίξοες συνθήκες. Ο ρόλος του όμως έχει διευρυνθεί με αποτέλεσμα να αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές για σκύλο συντροφιάς. Έχει πολλά στοιχεία από την προσωπικότητα, το πείσμα και το κουράγιο των προγόνων του, με μοναδική διαφορά ότι είναι περισσότερο σύντροφος παρά φύλακας.  Αγαπά τους πάντες, είναι φιλικός και κοινωνικός , ευγενικός και με ήπιο χαρακτήρα. Μπορεί να προσαρμοστεί σε οικογένειες με παιδιά και απολαμβάνει να εργάζεται, να τρέχει, να παίζει και να παίρνει πολύ αγάπη από τα άτομα που θεωρεί οικογένειά του.  Δεν εμφανίζει τις κτητικές ιδιότητες του σκύλου-φύλακα, ούτε είναι υπερβολικά καχύποπτος με τους ξένους ή επιθετικός με άλλα σκυλιά. Ωστόσο, έχει έμφυτο το ένστικτο του θηρευτή και μπορεί να κυνηγήσει και να τραυματίσει γάτες , πουλιά και άλλα μικρά ζώα.

Το Husky έχει μάθει να ζει σε αγέλη. Γι’αυτό , βαριέται εύκολα και μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα πειθαρχίας αν νιώθει παραγκωνισμένο. Φροντίστε να του παρέχετε άσκηση, σωματικά και πνευματικά ερεθίσματα κρατώντας τον απασχολημένο και σε εκγρήγορση. Έχει την τάση να ουρλιάζει παρά να γαβγίζει. Επίσης, έχει την τάση να περιπλανιέται και μπορεί να αποδράσει ακόμα και από αυλή υψίστης ασφαλείας! Λόγω της έμφυτης επιθυμίας του για σκάψιμο, μπορεί να γεμίσει την αυλή σας με τρύπες ή ακόμη και χαντάκια, γι’αυτό προσοχή στους χώρους όπου τον αφήνετε χωρίς επίβλεψη..

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι τα Huskies λόγω του πυκνού και βαρετού τους τριχώματος ενδείκνυνται για ψυχρά κλίματα και ιδιαίτερα το καλοκαίρι κινδυνεύουν από θερμοπληξία!

Σταμέλου Ευθυμία Κτηνίατρος DVM


One Comment


  1. Marianna

    Απο τους καλύτερους σκύλους για οικογένεια. Είχαμε ένα χάσκυ και είχε ακριβώς τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται..φιλικός (δεν ενδείκνυται για φύλακας), παιχνιδιάρης, θέλει συνέχεια να τρέχει και να σκάβει..κηνυγούσε τις γάτες κυρίως για παιχνίδι και όχι για να τις βλάψει..το καλοκαίρι θέλει πολύ προσοχή για να μην πάθει θερμοπληξία, θέλει σκιά και να τον βρέχεις με νερό για να δροσίζεται..είναι σκύλος για σπίτια με αυλή και όχι για σπίτι γιατί θα καταπιεστεί..και τέλος, είναι όνομα και πράγμα…ενίοτε χάσκει!!!

Leave a Response

(required)Return to Top ▲Return to Top ▲