Snowboarding, Ski, Bike & MoreΟΙ 10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΑΚΟΥ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΩΝ ABS..

0
Posted Μαρτίου 2, 2013 by Lampridis Athanasios in SKI

Οι δέκα βασικές αρχές του αερόσακου χιονοστιβάδων ABS, αποδεικνύουν πόσο αποτελεσματικό είναι το σύστημα ABS και επιβεβαιώνουν ξεκάθαρα τους μεγάλους δείκτες επιβίωσης με τη χρήση του.
1. Υψηλότερος δείκτης επιβίωσης: Έρευνες που διεξήχθησαν από το 1991 από το ανεξάρτητο και διεθνούς φήμης Ελβετικό ινστιτούτο χιονοστιβάδων SLF(Swiss Avalanche Institute) στο Davos της Ελβετίας, έδειξαν ξεκάθαρα, ότι το σύστημα ABS μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο να θαφτεί ένα ανθρώπινο σώμα εξαιτίας μιας χιονοστιβάδας. Τα αποτελέσματα των μελετών μιλούν από μόνα τους. Από τα 262 άτομα που ενεργοποίησαν τον αερόσακο, το 97 % επιβίωσε και το 84 % από αυτά χωρίς κανένα τραυματισμό. Αυτό κάνει το ABS το μόνο σύστημα αυτό-διάσωσης το οποίο αποδείξει την αποτελεσματικότητά του για πολλά χρόνια. Το ABS κάνει τη ζωή οκτώ φορές ασφαλέστερη για τους τουρίστες, τους σκιερ και για τους free riders.

2. Γερμανική τεχνολογία: Το επιστημονικό προσωπικό του ABS ασχολείται με την έρευνα και ανάπτυξη από το 1985 έχοντας στενή συνεργασία με επαγγελματίες στο χώρο του βουνού, πανεπιστήμια, ανεξάρτητα ιδρύματα και αθλητές ώστε να εξελίσσουν διαρκώς το σύστημα του αερόσακου. Βασιζόμενοι στην μεγάλη εμπειρία, πριν μεριά χρόνια  το μονό σύστημα αερόσακου αντικαταστάθηκε με το αποτελεσματικότερο σύστημα διπλού αερόσακου. Αντικαταστάθηκε επίσης το μηχανικό καλώδιο ενεργοποίησης με το πολύ αποτελεσματικότερο σύστημα ενεργοποίησης φιαλιδίου με άζωτο.

3. Διπλή ασφάλεια:
Ο διπλός αερόσακος απέδειξε την ανωτερότητά του σε σχέση με τον μονό αερόσακο μέσα από πολυετής πρακτικές δοκιμές. Μια χιονοστιβάδα, προκαλεί μεγάλη καταπόνηση στον αερόσακο. Ακόμα και αν ο ένας από τους δύο αερόσακους έχει υποστεί βλάβη, συνήθως διατηρεί επαρκή όγκο ώστε να αποφευχθεί το θάψιμο του σώματος. Οι κατασκευαστές των μονών αερόσακων, μειώνουν το κόστος παραβλέποντας αυτό το πρακτικό και σημαντικό παράγοντα επιπρόσθετης ασφάλειας.  Ο διπλός αερόσακος πλευρικής τοποθέτησης, είναι εύκαμπτος και κινείται μαζί με τη χιονοστιβάδα. Κατά συνέπεια, η μέγιστη απόδοση επιτυγχάνεται από τον όγκο και την άνοδο προς την επιφάνεια του χιονιού. Ο αερόσακος μειώνει τον στροβιλισμό του σώματος κατά την πτώση και έτσι εμποδίζονται οι σοβαροί τραυματισμοί.

4. Ενεργοποίηση φιαλιδίου με άζωτο: Τη στιγμή μιας καταστροφής, δεν υπάρχει χρόνος για λάθη και δυσλειτουργίες. Αυτός είναι ο λόγος που το ABS χρησιμοποιεί το πιο αξιόπιστο σύστημα ενεργοποίησης φιαλιδίου με άζωτο. Ένα γρήγορο τράβηγμα με μικρή δύναμη και το σύστημα φουσκώνει με τη ταχύτητα του ήχου. Ο ιμάντας ενεργοποίησης, χρησιμοποιεί ένα απλό σύστημα: η σκανδάλη ενεργοποίησης βρίσκεται σε θέση με άμεση πρόσβαση, και πάντοτε σε πλήρη ετοιμότητα.

5. Άμεση ενεργοποίηση: Για να δραπετεύσεις από μια χιονοστιβάδα, χρειάζεται καθαρό οπτικό πεδίο και ελευθερία κινήσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που το ABS σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να μπορεί να ενεργοποιείται χωρίς κανέναν δισταγμό από το πρώτο σημάδι ύπαρξης χιονοστιβάδας, χωρίς κανένα κίνδυνο να εμποδίσει τον χρήστη του. Λειτουργεί σαν ένα κομμάτι με το σώμα βοηθώντας να επιτευχθεί ο πρωταρχικός στόχος: να αποφευχθεί το θάψιμο στο χιόνι.

6. Δυναμικό αποτέλεσμα: Κατά τη διάρκεια μιας χιονοστιβάδας, τα υλικά που παρασύρει διαρκώς αναμιγνύονται. Τη στιγμή αυτής της ανάμιξης, τα μεγάλα αντικείμενα κινούνται προς την επιφάνεια. Ο αερόσακος σχεδιάστηκε με βάση αυτό το αποτέλεσμα. Τα δύο μέρη του διπλού αερόσακου, είναι τοποθετημένα στις πλευρές του σώματος, διατηρώντας το θύμα, όσο το δυνατόν πιο ψηλά στην επιφάνεια της χιονοστιβάδας.

7. Αποφυγή στροβιλισμών: Ο διπλός αερόσακος ABS, εμποδίζει το σώμα να έρθει σε ύπτια θέση η οποία είναι επικίνδυνη αφού αυτή εμποδίζει το θύμα να έχει οποιονδήποτε έλεγχο στη διάρκεια που παρασύρεται από τη χιονοστοιβάδα, και έτσι να μην είναι σε θέση να εμποδίσει την πρόκληση τραυματισμών από συγκρούσεις και βύθιση μέσα στο χιόνι.

8. Μέγιστη ορατότητα: Στο 97 % από τα καταγεγραμμένα ατυχήματα σε χιονοστιβάδες με χρήση αερόσακου, ο διπλός αερόσακος έμεινε ορατός στην επιφάνεια. Αυτό σημαίνει, ότι τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μπορούν να εντοπίσουν, που ακριβώς βρίσκεται το σώμα του θύματος και να μπορούν να τον απεγκλωβίσουν πολύ γρηγορότερα. Η μέγιστη ορατότητα σημαίνει ότι ο αερόσακος μειώνει τον διαφαινόμενο κίνδυνο να θαφτεί το θύμα.

9. Εύκολο πακετάρισμα και χρήση: Η διαδικασία για το πακετάρισμα του αερόσακου ABS, έχει βελτιωθεί σημαντικά μέσα στα 25 χρόνια πρακτικής χρήσης. Συγκρινόμενος με άλλους μονούς αερόσακους, ο διπλός αερόσακος ABS, είναι όχι μόνο γρηγορότερος αλλά κυρίως ευκολότερος και πιο αξιόπιστος στο να διπλωθεί.

10. Πάντοτε έτοιμο:
Ο διπλός αερόσακος ABS πρέπει να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή και σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί και αυτό χωρίς κανένα συμβιβασμό. Αυτός είναι ο λόγος που ο αερόσακος ABS ενθαρρύνει την ενεργοποίηση για απλή πρακτική εξάσκηση πριν και κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

πηγη: www.skimag.gr


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response

(required)Return to Top ▲Return to Top ▲