Snowboarding, Ski, Bike & MoreΓιατί επιλέγω ποδήλατο

0
Posted Μαρτίου 3, 2013 by Lampridis Athanasios in ΠΟΔΗΛΑΤΟ


Το ποδήλατο είναι η πιο φτηνή, οικολογική, υγιεινή και γρήγορη λύση για το πρόβλημα της μετακίνησης, από το σημείο Α σε ένα άλλο Β, στο κέντρο της πόλης. 

Έχεις αντίρρηση πάνω σε αυτό??  Μπορεί. Με τα παρακάτω όμως, σίγουρα θα συμφωνήσεις..

 • Πόσες φορές βρέθηκες μέσα σε κίνηση και είδες ότι ακόμα και οι ηλικιωμένοι πεζοί παραβγαίνουν σε ρυθμό το ακριβοπληρωμένο αυτοκίνητό σου…? Μπορεί να είναι full extra, αλλά δεν είναι πρακτικό για το κέντρο της πόλης.
 • Ο ποδηλάτης μπορεί να κινηθεί 3 με 4 φορές γρηγορότερα από ένα πεζό χρησιμοποιώντας 5 φορές λιγότερη ενέργεια για αυτή την διαδικασία. Κουβαλάει ένα γραμμάριο από το βάρος του για πάνω από χιλιόμετρο επίπεδου δρόμου, καίγοντας μόνο 0.15 θερμίδες!! Εξοπλισμένος με αυτό το ‘εργαλείο’ μπορεί κάποιος να ξεπεράσει σε αποδοτικότητα όχι μόνο όλες τις μηχανές αλλά και τα ζώα επίσης!! (Ivan Illich)
 • Η εικόνα του ποδηλάτη στους δρόμους είναι σημάδι καλής υγείας και για τον  ίδιο αλλά και για την κοινωνία.
 • Για το ποδήλατο χρειάζεσαι ελάχιστο χώρο. Αντί για ένα αυτοκίνητο μπορούν στο ίδιο μέρος να παρκάρουν 18 ποδήλατα, ενώ εν κινήσει, 30 από αυτά χρειάζονται για να πιάσουν τον χώρο που καταβροχθίζει ένα αυτοκίνητο…! Για να μεταφερθούν 40.000 άνθρωποι σε μία ώρα κάνοντας μια συγκεκριμένη απόσταση θα χρειαστούν 3 λωρίδες με το τραίνο. Θα χρειαστούν 4, αν μετακινηθούν με λεωφορεία, 12 με αυτοκίνητα, ενώ μόλις δυο, αν καλύψουν την απόσταση αυτή κάνοντας πετάλι με τα ποδήλατά τους. (Ivan Illich)
 • Από όλα τα οχήματα το ποδήλατο είναι το μόνο που επιτρέπει σε κάποιον να πάει από πόρτα σε πόρτα χωρίς να χρειαστεί να περπατήσει καθόλου.
 • Μπορεί και προάγει την ποιότητα ζωής στις γειτονιές, αφού κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ήσυχη κύλιση των τροχών, ενώ η ασφάλεια στην συνύπαρξη με παιδιά και πεζούς το κάνει να κερδίζει την εκτίμηση στην μετακίνηση παγκοσμίως.
 • Είναι ένας τρόπος να ξεκινήσεις γυμναστική, να κόψεις  το κάπνισμα, ίσως και το αλκοόλ, να αποταμιεύσεις χρήματα, να αυξήσεις την αυτό-εκτίμηση σου, να σεβαστείς το περιβάλλον και να φας όσο θέλεις, χωρίς να φοβάσαι μήπως παχύνεις.
 • Μπορείς να γίνεις πιο δυνατός, να βελτιώσεις την ισορροπία σου, να μειώσεις την πίεση στο αίμα, να έχεις χαμηλότερους παλμούς ηρεμίας, να ενισχύσεις την αναπνοή σου, να κοιμάσαι καλύτερα και πολλά άλλα, αρκεί να πηγαίνεις από το σπίτι στην δουλειά, κάθε μέρα, με ποδήλατο.
 • Δεν θα χρειαστεί ξανά να πληρώσεις για δάνεια, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιστρα, κλήσεις για παράνομο parking, διόδια, φόρους και δαπάνες ρυμούλκησης. Αν σε όλα αυτά βάλουμε και τα καύσιμα τότε μην αγανακτείς αν ξαφνικά καταλάβεις για ποιον δουλεύεις…
 • Αντί για την οργή της κίνησης, θα απολαμβάνεις τον καθαρό αέρα. Αντί να ψάχνεις μία ώρα parking θα χεις χρόνο να κουβεντιάσεις με ένα συνάδελφο. Αντί να σαι μαλθακός και εκνευρισμένος,  θα αισθάνεσαι υγιείς και παραγωγικός φτάνοντας στο χώρο εργασίας.
 • Δεν θα ξανά υποχρεωθείς σε φίλο να σε πετάξει μέχρι το συνεργείο για να πάρεις το αυτοκίνητο, αντίθετα θα προτρέπεις όσους μπορείς να ακολουθήσουν τον δικό σου τρόπο μετακίνησης. Το φαινόμενο της «χιονοστιβάδας» μπορεί να ξεκινήσει από εδώ μέσα και από τον καθένα από εσάς ξεχωριστά. Μην περιμένεις η βενζίνη να πάει 2ευρώ/ λίτρο!

 

΄΄Δεδομένου ότι το ποδήλατο έχει λίγη απαίτηση στους πόρους υλικού ή ενέργειας, συμβάλλει ελάχιστα στη ρύπανση, έχει μια θετική συμβολή στην υγεία και προκαλεί λιγότερους θανάτους ή τραυματισμούς, μπορεί να θεωρηθεί ως πιο «γενναιόδωρος» των μηχανών..΄΄ Stuart S. Wilson, Oxford University

πηγή :www.bikerespect.gr


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response

(required)Return to Top ▲Return to Top ▲