Snowboarding, Ski, Bike & MoreΓατί τα μαθήματα του σκί δεν αποδίδουν… και τι να κάνετε γι΄αυτό. vol1

0
Posted Δεκεμβρίου 24, 2013 by Lampridis Athanasios in SKI

Κανένας απ΄όσους γνωρίζω δεν είναι ικανοποιημένος , πραγματικά ικανοποιημένος, με τον τρόπο που κάνει σκί. Οί δάσκαλοι σίγουρα δεν είναι. Οί δάσκαλοι του σκί έχουν εμμονή σχετικά με την τεχνική βελτίωση τους. Προσπαθούν να βελτιώσουν, να γυαλίσουν και ακονίσουν τις χιονοδρομικές τους επιδεξιότητες, που συχνά είναι ήδη αρκετά γυαλισμένες .

Δεν είμαι διαφορετικός. Συνεπώς, εάν δέν είστε τελείως ικανοποιημένος με τις χιονοδρομικές σας ικανότητες – και οι περισσότεροι σκιέρ δεν είναι – τουλάχιστον δεν είστε μόνος.Welcome to the club.Καλωσορίσατε στον όμιλο. Μπορείτε όμως να κάνετε κάτι γι΄αυτό, μπορείτε πραγματικά να κάνετε το σκί που φαντάζεστε και ονειρεύεστε για τον εαυτό σας.

Ξεκινήστε με την απλή αυτή ιδέα : Το σκί – όχι το ιδανικό, τέλειο σκί, αλλά ο τρόπος πού εσείς και εγώ κάνουμε σκί – είναι μία συνήθεια.΄Οταν γλυστράμε στην πλαγιά, δέν σκεφτόμαστε την τεχνική, ούτε διαλέγουμε ιδιαίτερα κάποια απο αυτές που γνωρίζουμε και την εφαρμόζουμε. Απλά αντιδρούμε απο συνήθεια στο χιόνι πού είναι μπροστά μας.Το πού θα στρίψουμε μπορεί να είναι μια συνειδητή επιλογή, αλλά το πώς θα στρίψουμε δεν είναι..

Δημιουργήσαμε τις χιονοδρομικές μας συνήθειες με τον τρόπο που δημιουργούμε όλες τις φυσικές μας συνήθειες, με την επανάληψη – επαναλαμβάνουμε μιά σειρά κινήσεων ξανά και ξανά, εώς ότου τελικά το σώμα μας φαίνεται, ότι συνεχίζει να επαναλαμβάνει αυτές τις κινήσεις απο μόνο του, χωρίς καμία συνειδητή εντολή από μέρους μας.

Συνεπώς το πρόβλημα του να μάθουμε να κάνουμε καλύτερο σκί, δεν εγκείται στο να κατανοήσουμε καλύτερα το σκί. Μάλλον είναι θέμα του να ξεπεράσουμε παλιές και βαθιά ριζωμένες συνήθειες. Στην πραγματικότητα, πιθανόν να μην μπορούμε ν΄αλλάξουμε συνήθειες, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να τις αντικαταστήσουμε με καινούργιες, πιό ισχυρές και πιό αποτελεσματικές. Αυτό δεν είναι απλώς μια δύσκολη υπόθεση, αλλά χρειάζεται και πολύ χρόνο.

Ό Mark Twain το είπε ιδανικά:» Η συνήθεια είναι συνήθεια, και οχι κάτι που μπορούμε να ξεφορτωθούμε εύκολα», πρέπει να εξαλειφθεί αργά, βήμα-βήμα. Πιστεύω ότι το ν΄αλλάξουμε μια χιονοδρομική συνήθεια απαιτεί περισσότερο χρόνο απ΄οσο πολλοί σκιέρ και δάσκαλοι του σκί , νομίζουν. Αυτός είναι και ο κυρίως λόγος που τα μαθήματα μιας ώρας ή μιας μέρας (ατομικά ή συλλογικά) γενικώς δεν αποδίδουν.Είναι αλήθεια:τα περισσότερα μαθήματα του σκί δεν αποδίδουν. Ακόμα και αν ο εκπαιδευτής είναι πολύ καλός, ακόμα και αν ο μαθητής είναι πρόθυμος και ενθουσιώδης.

Πραγματικά κάτι συμβαίνει. Ο εκπαιδευτής παρουσιάζει και εξηγεί καινούργιες κινήσεις και δίνει στον εκπαιδευόμενο ασκήσεις που πραγματικά βοηθούν. Αλλά δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε ν΄αντικατασταθούν παλιές συνήθειες, κτίζοντας καινούργιες. Ετσι στο τέλος του μοναδικού μαθήματος, οι πιο πολλοί σκιέρ ανακαλύπτουν οτι ακόμα κάνουν σκί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έκαναν και πρίν το μάθημα. Ακούγεται γνώριμο ; Νομίζω ναί…

Πόσο χρόνο, πόση εξάσκηση, πόσες επαναλήψεις χρειάζοντε για να κτίσει κάποιος καινούργιες συνήθειες στο σκί ; Σύμφωνα με την εμπειρία μου, το λιγότερο 3 μέρες εντατικής εξάσκησης και συνεχών επαναλήψεων, ώστε οι νέες κινήσεις να γίνουν πραγματικά συνήθεια. Γενικά, χρειάζεται μια εβδομάδα.

Αυτό σημαίνει οτι είναι ανώφελο να κάνουμε ωριαία ή ημερίσια μαθήματα ; Οχι. Αλλά πιστεύω οτι τέτοια μαθήματα πρέπει να είναι η αρχή μιας μακρύτερης, πιο παρατεταμένης εκστρατείας για ν΄αλλάξετε τις χιονοδρομικές σας συνήθειες. Αυτή είναι μια αμφισβητίσημη γνώμη.

Οι περισσότεροι δάσκαλοι του σκί, οι περισσότεροι διευθυντές σχολών, θα διαφωνήσουν.

Για μένα το κυρίως «προιόν» που οι μοντέρνες σχολές του σκί πουλάνε, το ένα, μοναδικό μάθημα, μοιάζει με τίς εκατοντάδες διαιτικά προγράματα και βιβλία διατροφής, που όλα ακούγοντε ωραία στην θεωρία αλλά ποτέ δεν φέρνουν αποτελέσματα μόνιμης απώλειας βάρους.

Βεβαίως οι δάσκαλοι του σκί είναι πολύ πιο ειλικρινείς απο αυτούς που υπόσχοντε άμεση απώλεια βάρους. Οι περισσότεροι επαγγελματίες εκπαιδευτές ενδιαφέροντε πραγματικά για την πρόοδο των μαθητών τους.Αλλά σπανίως εχουν το χρόνο να κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Πώς συνέβη αυτό ; Η «χιονοδρομική εβδομάδα» εχει σχεδόν εξαφανιστεί. Αντιθέτως τα μαθήματα του σκί, κατά μέσο όρο, γίνοντε κάθε χρόνο, ολοένα και πιο σύντομα. Εχετε δεί τις διαφημίσεις στα χιονοδρομικά κέντρα : » Θέλετε να γίνετε δεξιοτέχνης στα moguls ; Δηλώστε συμμετοχή στο απογευματινό μας μάθημα». Αλίμονο, ενα απόγευμα δεν φθάνει για να μάθετε τίποτα.

Ο Lito Tejada – Flores είναι επαγγελματίας δάσκαλος του σκί και συγγραφέας του best seller βιβλίου » Breakthrough on skis «.

Το παρών κείμενο μεταφράστηκε και δημοσιεύετε στο site αυτό, κατόπιν αδείας του.

Συντάκτης Θεοφάνης Μάστακας http://users.otenet.gr


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response

(required)Return to Top ▲Return to Top ▲