Snowboarding, Ski, Bike & MoreΓατί τα μαθήματα του σκί δεν αποδίδουν… και τι να κάνετε γι΄αυτό.vol 2

0
Posted Δεκεμβρίου 24, 2013 by Lampridis Athanasios in SKI

Είμαι πεποισμένος οτι οι περισσότεροι , μεσαίου επιπέδου σκιέρ, μπορούν να γίνουν πραγματικά πολύ καλοί. Μπορείτε και εσείς, ακόμα και αν κάνετε σκί με τον ίδιο τρόπο για αρκετά χρόνια. Αλλά ο τρόπος ν΄αλλάξετε το σκί σας έγκειται στην αλλαγή προσέγγισης της εκμάθησης.

Απο το να κάνετε κάνα μάθημα που και που, στο να οργανώσετε ενα πρόγραμμα εστιασμένο στο να κτίσετε νέες χιονοδρομικές συνήθειες.

Πρώτα σκεφθήτε σε ποιά κατάσταση βρίσκεστε και τι ακριβώς χρειάζεται να βελτιώσετε : ποιές είναι οι καινούργιες συνήθειες που θέλετε να αποκτήσετε. Γι΄αυτό το πρώτο βήμα το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ζητήσετε την βοήθεια ενός ταλαντούχου και με αντίληψη του θέματος, δάσκαλου του σκί.

Και ναί, κάντε ενα μάθημα, ενα ατομικό μάθημα, γνωρίζοντας καλά οτι αυτό το μάθημα δεν θα είναι κάτι το μαγικό, που είτε θα βελτιώσει είτε οριστικά θ΄αλλάξει τον τρόπο που κάνετε σκί, αλλά μάλλον ενα μάθημα έρευνας και διάγνωσης.Σ΄ενα μάθημα ο επαγγελματίας δάσκαλος του σκί, θα μπορέσει να κάνει μια διάγνωση : να καταγράψει και εξηγήσει τις νέες κινήσεις που χρειάζεστε.

Πρέπει ν΄αλλάξετε στάση ; Πρέπει να μετατοπίζετε το βάρος σας πιο σύντομα ; Ξεκινάτε τις στροφές σας με πολύ προσπάθεια, τις κάνετε πολύ κοφτές, με πολύ περιστροφή και υπερβολική πλαγιολίσθηση ; Χρειάζεται να μείνετε στο τόξο της στροφής περισσότερο χρόνο, ετσι ώστε τα σκί σας να μπορέσουν να «δουλέψουν»;

Αυτό που εννοώ είναι μια καταγραφή των χιονοδρομικων σας συνηθειών, τι υπάρχει και τι λείπει. Επαναλαμβάνω, ενώ το μάθημα μιας μέρας δεν είναι αρκετό για ν΄αλλάξετε παλιές χιονοδρομικες σας συνήθειες, το μάθημα μιας ώρας με τον κατάλληλο εκπαιδευτή θα είναι αρκετό για να καταλάβετε τις χιονοδρομικές σας συνήθειες και ανάγκες, παλιές, τωρινές και μελλοντικές.

Τότε έχετε δύο λύσεις. Το πιο εύκολο που μπορείτε να κάνετε είναι να εμπιστευθήτε τον εαυτό σας να κάνει μαθήματα μιας βδομάδας με τον ίδιο δάσκαλο.

Μια οικονομικά συμφέρουσα λύση είναι η συμετοχή στο εβδομαδιαίο μάθημα μαζί με φίλους ή γνωστούς που κάνουν σκί περίπου σαν και εσάς.

Ενας ταλαντούχος εκπαιδευτής μπορεί εύκολα να δώσει σε κάθε σκιέρ μιας μικρής ομάδας ενα τελείως ατομικό πρόγραμμα εκμάθησης.

Και υπάρχουν ακόμα σχολές του σκί, εάν και οχι πολλές, που προσφέρουν προγράμματα πέντε ημερών με τους καλύτερους τους εκπαιδευτές. Αυτό λοιπόν που προτείνω είναι ν΄αφιερώσετε πέντε μέρες στη διαδικασία του να μετατρέψετε νέες κινήσεις σε νέες συνήθειες.

Η δεύτερη λύση είναι να το κάνετε μόνος σας, να οργανώσετε το δικό σας πρόγραμμα δημιουργίας νέων χιονοδρομικών συνηθειών. Αφοσιώστε κάθε πρωί στην εκμάθηση καινούργιων κινήσεων και το απόγευμα που θα έχετε κάπως κουρασθεί, χαλαρώστε κάνοντας σκί χωρίς ιδιαίτερη προσοχή στην τεχνική. Και απλώς ελέγξτε που και που με τον δάσκαλο σας , να δείτε εάν βρίσκεστε στον σωστό δρόμο. Οποιαδήποτε λύση – είτε μια βδομάδα εντατικών μαθημάτων με τον εκπαιδευτή είτε μια βδομάδα εστιασμένης εκμάθησης απο μόνος σας – ο χρόνος που πρέπει ν΄αφιερώσετε είναι σημαντικός.

Θυμάστε το τελευταίο καλό μάθημα του σκί που κάνατε ; Θυμάστε που για λίγο διάστημα πολλά πράγματα “είχαν νόημα”; Αλλά πώς το επόμενο Σαββατοκύριακο συνειδητοποιήσατε οτι ακόμα κάνατε σκί με τον παλιό τρόπο ; Τώρα ξέρετε γιατί. Δεν σημαίνει οτι είστε κακός σκιέρ ή κακός μαθητής. Σημαίνει οτι το έργο είναι δυσκολότερο – ή μάλλον πιο χρονοβόρο – απ΄οτι φανταστήκατε. Δώστε στον εαυτό σας πέντε συνεχόμενες μέρες και θ΄αλλάξετε τις χιονοδρομικές σας συνήθειες οριστικά. Αξίζει τον κόπο.

Ο Lito Tejada – Flores είναι επαγγελματίας δάσκαλος του σκί και συγγραφέας του best seller βιβλίου » Breakthrough on skis «. Το παρών κείμενο μεταφράστηκε και δημοσιεύετε στο site αυτό, κατόπιν αδείας του.

Το παρών κείμενο μεταφράστηκε και δημοσιεύετε στο site αυτό, κατόπιν αδείας του.

Συντάκτης Θεοφάνης Μάστακας http://users.otenet.gr


0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response

(required)Return to Top ▲Return to Top ▲